lördag 5 juli 2025

Då är det illa ställt med yttrandefriheten!

 















När jag, och under många år, medverkade på GD:s kultursida avråddes jag från att använda ironi i mina texter. "Det fungerar bara inte", enligt den garvade kulturredaktören som på erfarenhetens bittra grund visste vad han pratade om. 
   Vad med satir? 
   Tja, om vi kunde fråga de satiriska konstnärerna Lasse Hillersberg eller Lena Svedberg från den anarkistiska tidskriften Puss, skulle vi få höra om ett bemötande som hette duga.
   I Hillersbergs fall gick det till och med så långt som till en fysisk attack från en rasande utställningsbesökare. Den senare ansåg att den förra skulle ha på käften. Hillersberg, antisionisten och Israelkritikern, beskylldes för antisemitism och simpelt judehat. 
   En vanlig beskyllning även i dagens enfaldiga opinionsklimat i vårt arma land. Naturligtvis helt ogrundat, både nu och då. Men enklast att avfärda befogad kritik mot ett folkmord med en belastande stämpel. Slippa argumentera.
   
Jag önskar att jag kunde illustrera min text med satiriska mästerverk från de framlidna Hillersberg och Svedberg. Men då riskerar jag att stängas av från Facebook. 
   Det har skett en gång tidigare när jag illustrerade med en affisch från Tredje riket, som gjorde reklam för Leni Riefenstahls nazihyllande film Viljans triumf.
   Jag hade därmed, enligt FB, brutit mot "communityregler". Vad jag närmare bestämt brutit mot för regler kunde jag inte räkna ut. Frågade, utan att få ett tillfredsställande svar.
   Nå, jag hänvisar den som inte känner till Puss, eller Hillersberg och Svedberg, att själv leta upp dem på nätet. Det är mödan värt, jag lovar. Med risk för att känna sig provocerad. Risk? Äh, det är som det skall vara med tankestörande konst. 
   Då först är den angelägen. När den biter med gifttänder i själens tunna hud.

Vad ska vi med konst, med det inte enbart syftande på Hötorgskonst, till som är tandlös och politiskt ofarlig? Som inte provocerar våra ingrodda tankefigurer, stör vår tankefrid? Och det gäller förstås även tecknad konst. 
   Makarna Berglins omtyckta, stornäsade figurer, som klistras upp på kylskåpsdörrar, klarar jag mig utan. 
   Rutorna ligger för nära vardagens verklighet, därigenom normaliseras den. Jag vet att många inte delar min uppfattning. Bara de får förnöjas och skratta, som åt Sällskapsresan och Sven Melander med Lloyden, så är populasen nöjd. Och kan sova vidare. 
   Låter jag fördomsfull? Ja, inte ber jag om ursäkt i så fall. 
   
Häromdagen gjorde jag ett montage - den konstnärliga tekniken har praktiserats av geniala namn som John Heartfield och vår egen Christer Themptander - på en bild föreställande Zelenskyj och Kristersson
   En satir över hur den senare verkar ha hur mycket pengar som helst när det gäller att skicka dem till Ukraina för ett fortsatt vansinnigt dödande, när kriget för Zelenskyj och kompani sedan länge är förlorat.
   En skolkamrat från anno dazumal ryckte genast ut och fördömde tilltaget. Som enligt honom spelar Trump i händerna. Han kallade mig upprört för "låg". Tonen tillrättavisande och uppfostrande. 
   Naturligtvis bevärdigade jag mig inte med att svara honom på Instagram, försöka förklara bilden med dess innehåll. Aldrig. Så lågt sjunker jag inte. För att använda det ordet.
    
I DN 250704 läser jag en artikel om att samhällskritiska intellektuella och konstnärer fruktar framväxten av ett autokratiskt system i USA under Trumps omnipotenta ledning. Med begränsad yttrandefrihet. 
   Det är Trump, det. En makthavare. I spåren av tidigare despoter. Inget att förvånas över, egentligen.
   Men när en vanlig skolkamrat, inget klenhuvud vad jag minns, från förr sällar sig till yttrandefrihetens fiender utan att fatta det själv, Då är det illa ställt. Jag skakar smått uppgivet på knoppen.
   Som jag, lika uppgivet, brukar säga: det är inte politikerna det är fel på och som är problemet, det är folket. 

Även publicerad under annan rubrik på 8 dagar 2025-07-04

6 kommentarer:

  1. Tack för en viktig text till det viktiga kaffet på söndag morgon. Som du väl vid det här laget förstått är jag inte så säker på någonting numera. Att privata företag ska kunna ha vilka regler de vill kanske man kan tycka, jag vet inte. Men när företag blir så mäktiga som social-mediajättarna blir det problematiskt såklart.

    Mitt stora problem med samtiden är att regimerna i väst styr och kontrollerar medborgare på ett sätt vi aldrig tidigare sett, samtidigt som dom talar om demokrati, yttrandefrihet och tolerans som grundbulten i våra samhällen och att vi måste lägga miljarder på militären för att försvara just dessa värden. Det låter vackert, men det är en stor lögn. En lögn som dessvärre väldigt många tagit till sig, så många att det faktiskt är lite svårt att förstå. Ha en fin söndag, Lasse!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och önskar dig detsamma, Pedro. En fin söndag! I Gefle regnar det. Vi återvände för ett par dagar sedan från ett mycket varmt Berlin. Grått regnväder speglar grå sinnesstämning. Jag håller helt med dig i din analys av samhällstillståndet och pekandet på den offentliga lögnen. I uppgivenhetens tecken vill jag säga som jag sagt så många gånger förr: det är inte politikerna som är det största problemet, det är folket. Ett lydigt folk som går med på allt. Från pensionsförsämringar till att det vräks miljarder som ska gå till vapen (Wallenberg) i ett vansinnigt krig i Ukraina som för länge sedan är förlorat.

      Radera
  2. Tack Lasse! Ja, så sant det du skriver. Därför längtar jag nu till Tversted, Tannisby strand och Peder most 🙂 Vi åker om en dryg vecka, koppla av och glömma världen för en stund. Berlin får bli till hösten eller våren, efter att ha läst Gravspegel känns det angeläget att åka dit. Sist jag var i Berlin var jag drygt 20 och tittade mest efter tjejer. 🙂 Det var året efter att muren föll tror jag...

    SvaraRadera
  3. Tversted och Spættevej en bit utanför väntar på oss i september och fyra veckor framåt. Vi brukade åka om sommaren , men bytte för några år sedan till hösten. Jag kan sakna sommarens Krøyerland, det är så himla vackert då, i det skimrande ljuset. Men efteråret är inte dåligt det heller. Får vi lika varmt som förra året, då blir jag glad. Jag ska försöka ta tag i ett manus, i genren "poetisk essä", som jag har i datorn. Jag sitter ute i annexet och skriver - som alltid. Vesterhavet i fjärran. Lycklig resa, bäste Pedro! Finns knappast någon vackrare plats på jorden.

    SvaraRadera
  4. Tack Bäste Lasse! Jag håller med, vackrare och mer rogivande plats har inte jag varit på. Ser fram emot att kunna vara där en månad eller två, gärna om hösten, det låter så fint. Ser också fram emot en poetisk essä av Skriftställaren. Gravspegel - kallar du det för poetisk essä måntro? Jag läser inte så mycket poesi (tyvärr) men jag fann Gravspegel både poetisk och vacker. Det var härligt att hålla en bok dig, av äkta papper och trycksvärta, i handen. Dina ord fick ytterligare en dimension eller två. Jag kommer att läsa den en gång till, ganska snart. /Pedro

    SvaraRadera
  5. Jag brukar ju omtala Vendsyssel, trakten eller regionen där Tversted ligger, som Krøyerland. Ljuset, det skimrande, är ingen myt. Och förklarar varför så många konstnärer sökt sig framförallt till Skagen. Nog kan man benämna Gravspegel en poetisk essä, jag har inte gjort det tidigare, men du träffar rätt, kloka Pedro. Tack för dina ord om boken! Dem blir jag glad för. Jag brukar besöka Ulrikes grav i Alt-Mariendorf när jag är i Berlin, stå en stund vid den. Men det blev inte så denna gång.

    SvaraRadera