torsdag 31 augusti 2023
Mutti eine Ossi
onsdag 23 augusti 2023
Förr hette dom Cahlman och Tjofsen
tisdag 22 augusti 2023
Kära ni under samma tak, bit ihop!
måndag 21 augusti 2023
Om han tror att han är i Hudik?
söndag 20 augusti 2023
Två chefer utan ä
fredag 18 augusti 2023
Tåg och färja - för den rätta känslan
torsdag 17 augusti 2023
Dasein
tisdag 15 augusti 2023
Jag vill inte hållas underrättad!
"Men det stod ju i tidningen!" (Pensionerad sjökapten som litade fullt och fast på det som serverades av morgonblaskan.)
måndag 14 augusti 2023
Kåsörer och akademisk stillöshet
Rena högtidsstunden när jag, likt Kronblom, intog ryggläge på kökssoffan, den rykande färska tidningen i nypan, medan mamma stökade borta vid spisen. Skrammel med kastruller och lock har jag därefter alltid upplevt som lugnande för sinnet.
För några år sedan återupptog jag prenumererandet på Hemmets. Favoritsidan, läste den alltid allra först, innehöll Staffan Wictorins uppsluppna kåserier om allt mellan himmel och jord. Ofta initierade recept på maträtter från läckergommen, proffsiga amatörkocken Wictorin.
Men så en vecka var han plötsligt putz weg. Till min ohöljda besvikelse. Jag mejlade genast chefredaktören (som numera fånigt nog skall tituleras”editor”) för en förklaring. Goddag yxskaft, mig som trogen läsare förnärmande, till svar.
Jag misstänker att Wictorin plockats bort av åldersskäl, ren och skär åldersdiskriminering. Trots hans många, utgår jag ifrån, läsare.
Men i Sverige infinner sig den yrkesmässiga ättestupan den dag då man enligt lag räknas som ”pensionär”. Hur pigg och kry, klar i knoppen, du än är.
Tidigare populära nyhetsankare på tv har offentligt uttryckt sitt missnöje över att fösas bort från jobbet och rutan enbart för att de fallit offer för det lagstadgade åldersstrecket. Ung och vacker skall man vara för att komma ifråga. Lägg till korkad och obildad - jobbet är ditt.
Jag hyser, apropå Wictorin, den största respekt för kåserandet - formen är innehållet. Även om kåsörer inte står särskilt högt i kurs bland akademiskt utbildade bedömare. ”Kolumnist” eller ”krönikör” låter finare.
Men ta sådana som signaturerna Cello och Red Top, för att inte tala om Bang och Doktor Gormander. Eller Jolo. Suveräna stilister! Och som vi alla borde veta vid det här laget: att skriva enkelt och vardagligt är det svåraste som finns. Krångla till det klarar ju vem som helst.
Någon akademisk karriär hade många av dessa textunderhållare inte kunnat göra - om de nu velat det. De skrev för bra. Samma sak tillät jag mig sturskt säga om mig själv. Att jag skrev för bra för akademin. ”Det är till att vara stor på sig”, skulle mamma ha muttrat.
Nå, skulle det sättas stilpoäng, blev inte många av Alma maters proselyter godkända. Du kan
Jag minns Gert Nilson, förläggare på Bokförlaget Korpen, som avslöjade hur han slet med de manus som en känd, även internationellt, sociologiprofessor vid Lunds universitet försåg honom med.
På samma eminenta förlag fanns faktiskt en stilist av guds nåde, kultursociologen Johan Asplund. En njutning att läsa honom. Inte bara för stilen, lika mycket för de originella perspektiv han anlade på till synes triviala ämnen.
Som hur grannar hälsar på varandra när de möts. Eller hur vi tror oss vara sociala när vi i själva verket är raka motsatsen med vårt pladder. En svensk Roland Barthes med sin perspektivomkastande förmåga.
Asplund har lämnat oss, men böckerna finns kvar. Att läsa minst en gång. Till alla studenter och blivande uppsatsförfattare, ja - alla skrivande människor: läs och lär!
torsdag 10 augusti 2023
Med anledning av en stor idols död
Jag ser dokumentärfilmen Once Were Brothers (2019) om den amerikanska gruppen The Band – mycket mer än ett kompband till Bob Dylan. Något som undgått mig.
Det som fångar mig allra mest i den det förflutna återkallande dokumentären: den inspirerande miljö de lyckades skapa i Woodstock, ännu inte de gigantiska rockfestivalernas mytomspunna Woodstock, när orkestermedlemmarna, nära inpå varandra, levde som ett kollektiv.
Bilder på ett skärt trähus som inte ser särskilt märkvärdigt ut, säkert billigt
att förvärva och äga. Nog främsta skälet till att de slog sig ned där, förutom att skapa avskildhet för musicerandet.
The Weight. The Night They Drew Old Dixie Down. Två bland många pärlor från de år gruppen var verksam. Hela tiden skapar dessa ovanligt begåvade själar, med Robbie Robinson i spetsen, ny musik tillsammans. Bidrag till den amerikanska sångskatten.
Jag berörs ordentligt på djupet, såväl skratt som tårar framkallas. Inte minst av att Once Were Brothers också är den melankoliska titeln på en det avklarnade vemodets avskedssång som frontfiguren i The Band, Robbie Robertson, skrev.
Men rummet eller de yttre betingelserna utgör ingen garanti för att en samling, i sig från början kreativa och frimodiga individer skall befrukta varandra, såsom just dessa i The Band.
Men så förgiftades det excellenta projektet av att tunga droger började användas och allt som missbruket oundvikligt för med sig. Brödraskapet gick mot sin upplösning, utan att någon förmådde förhindra det.
onsdag 9 augusti 2023
Behöver verkligen längtan förklaras?
När den österrikiske författaren Thomas Bernhard befann sig i Wien, längtade han ut på landet, väl där längtade han stadens ljus och brus. Rastlöshet och längtan i ohelig symbios.
Packade mannen som hatade sitt fosterland, brunt och nazianstucket och vidrigt enligt honom, förbjöd postum uppsättning av teaterpjäserna ur hans hand, nånsin upp sin resväska?
Det är märkligt med min starka längtan till vissa platser. Förbunden med musik, som om platserna vore tonsatta, eller otänkbara utan ett beledsagande ackompanjemang, en platsen profilerande bakgrundsmusik.
Köpenhamn, det är Kim Larsens låtar. Kim, stadens okrönte poet, Danmarks nationalskald.
Förvisso också Thåström som hyllat den rödvita huvudstaden med vemodsimpregnerade kompositioner efter att ha bott där. Ståpäls varje gång jag hör hans Sönder Boulevard. (Han stavar med svenskt ö.)
Och som han ensamvargsaktigt konstaterar om Köpenhamn: "Jag kan leva ett helt liv här i hemlighet."
Längtan kan också växa ur insikten att tiden sprungit ifrån platsen, men ändå dröjt sig kvar. Låter det konstigt? För att ta ett exempel: Lidköping, eller Lisch som urinnevånarna säger om sin stad.
Alltid lyckokänsla som infinner sig när bilen glider in i den lilla staden vid Vänern, och som förstärks när Gamla stan dyker upp. Det Sverige som var, jag daterar det utan vidare precisering till 50-tal.
Ju hemskare samtiden blir, ju mer den skaver, när Löfvenland för varje dag känns alltmer främmande, desto större behovet att återse Lidköping.
Strosa på småstadsgatorna mellan trähus som lämnats ifred, passera konditori Garströms, tyvärr inte längre samma klass som förr, modebutiken Asplunds alltid fullsmockad med kläder och tanter, ta av ned till Rörstrand, dricka kaffe med mööra kakor på Rådhuskonditoriet, en dag ordna med en tur upp på Kinnekulle, helst runt sista april med vitsippsbackarna som frimodigt lyft sig upp ur snön.
Längtan till Hans Falladas och Caspar David Friedrichs födelsestad Greifswald är inte längtan till förtryckarstaten DDR, även om jag, som den romantiker jag är, kan längta dåligt upplysta gator och en på något sätt mot tidens tand skyddad atmosfär att låta sig omsvepas av, särskilt en mild, melankolisk höstafton med dämpade röster i skymningen.
Jag tänker också fritänkaren Thorild som vilar en bit utanför den stad dit han förpassades av konsistoriet i Upsala, jag har besökt hans grav med kepsen i näven.
Göteborg, det är Lasse Dahlqvist och Cederhök, lägg till Hedenbratt. Låt hjärtat va´ me´. Bekymmerslöshet. Glädje. Humor. Definitivt inte Håkan Hellström, mjölken skär sig när han sjunger.
Varför kan jag inte tillåta mig att bara längta, utan att söka mer eller mindre långsökta förklaringar till denna längtan, som om jag måste få den på plats (!)? Kan det vara åren vid universitetet som väcker en alltid slumrande förklaringsterrorist i mig?
I och med dessa huvudanspännande år med tjocka böcker och slingrande teorier - i den ungdomens eviga stad som "tonsatts" av Owe Thörnqvist och Ulf Peder Olrog - var tillvaron inte längre okomplicerad.
Minns ett samtal med en person i Sandviken*: "F-n, vad du krånglar till det! Det hörs att du läst på universitet."