tisdag 30 januari 2024
Bara ord
söndag 28 januari 2024
Staten och rätten - Tyskland 30-tal, Sverige nutid
torsdag 25 januari 2024
Hotellsociologen Ekstrand
måndag 22 januari 2024
När modern klibbar som en manet
För det mesta försöker de glada, nojsande Adam och James Price dock undvika att "hänga av" Utkantsdanmark (det vill säga allt utanför København för en äkta eller oäkta huvudstadsbo). Och de är faktiskt mycket populära i de rödvita stugorna.
Till och med jag, som aldrig lagar mat och inte är ett dugg intresserad av recept och kokböcker, sitter som klistrad. Småmysande, ofta fnittrande åt hur de håller på.
Ur ett avhängningsperspektiv: vad i hela friden skall man då säga om Aris Fioretos Vatten, gåshud: ett otal ord om romanen (2017)?
Redan titeln, hur kunde Fioretos, eller vem nu den skyldige är, kläcka ur sig en sådan stoppsignal som lätt kunde få även en akademiskt skolad att kasta in handduken och snabbt leta fram en Mickey Spillane med högbystade bombnedslag och järnhårda kisar.
Nå, mödan är mödan värd. Eller tvärtom. Inte bjuder den klassiskt högt bildade Fioretos på någon lustläsning. Men jag ger mig inte. Mot nästa sida, Ekstrand!
Jag har ända sedan mitt läsande liv tog ordentlig fart, snart var jag en bookaholic, i Upsala hösten 1968 nämligen haft svårt för att inte läsa ut böcker. Det känns, egendomligt nog, fel om jag skulle göra det. Arvet från Bruket, måhända. Fabriksmänniskans burden. Även min.
Man skall inte smita undan en syssla. Utan "jobba" klart. Flinkt arbete, i detta fall läsande, leder snarast till vilan. Fördömd vare latoxen Kronblom där på sofflocket.
Jag har börjat släppa på vanan. Men ”plikten”, hur underligt det än låter i detta fall, sitter i ryggmärgen. Jag fastnar hur som haver vid ett resonemang hos Fioretos om maneter.
"Apropå det, och ingenting." Som en tankspridd, minst sagt uttråkad, föreläsare i Upsala brukade muttra, närmast för sig själv med ryggen mot det förbryllade auditoriet.
Häromdagen, innan jag för tredje gången njöt av Dubbelsvindlarna på SVT Play och exteriörer från Calmar, såg jag den på Fårö inspelade filmen Bergman Island. Lika upphetsande som den navelskådande dämonregissören. Förlåt alla dyrkande bergmanfans.
Skillnaden mellan olika typer av maneter reds ut. Filmens behållning. De två olika typerna, osäker på om det gives flera, skulle enligt filmen vara relaterade till norra och södra Gotland. Se för guds skull upp för brännmaneter om du likt Lundell tänker kyssa havet!
Om dessa rara klumpar nu finns utanför norra Gotland eller Sudret. Jag förblir osäker, minns inte riktigt vad filmen därvidlag kom fram till. Spelar roll.
Det är väl närmast en sådan, föreställer jag mig, Sylvia Plath (författaren till Glaskupan) använde som metafor när hon skulle likna sin relation med modern vid något. Modern "klibbade" som en efterhängsen manet, trots det stora avståndet geografiskt dem emellan.
Och dottern, liksom tyvärr många döttrar enligt min erfarenhet, förmådde inte att göra sig fri.
Sylvia bodde i England, hennes dagars upphov i USA, men klibbandet dämpades inte. Dottern blev aldrig fri. Navelsträngen klipptes inte av. Det påminner om Jelineks sadomasochistiska Pianolärarin
Moderns klor i den vuxna dotterns rygg, den förra som likt en vampyr suger näring ur den senare.
Huruvida Plaths modersmanet hade en inverkan på att dottern tragiskt nog tog sitt eget liv, det har jag ingen aning om.
Och bada i havet har gjort för sista gången. Oavsett om där lurar brännmaneter.
lördag 20 januari 2024
20 januari för 82 år sedan
En senvinterdag för flera år sedan i Berlin. Under ett av mina många uppehällen där de senaste decennierna. Jag får plötsligt för mig att ge mig ut på en söndagsutflykt med hjälp av stadens utmärkta kollektivtrafik.
Mål halvön Schwanenwerder som löper ut i Wannsee och Joseph Goebbels adress. Ett prestigelöst, tämligen anonymt hus, inget som upplyser om att Tredje rikets mäktige propagandaminister bodde här. Många har säkert passerat utan att veta det.
Ingenting som hus betraktat i jämförelse med grannens i iögonfallande schabrak, omtalat på sin tid för sin avantgardistiska arkitektur. Granne till Goebbels den av regissörer hett efterfrågade tjeckiska skådespelerskan Lida Baarová.
En av Goebbels - kallad ”Bocken i Babelsberg” (filmstaden) - alla erotiska erövringar. Men med en avgörande skillnad. Djupt och ohjälpligt förälskad ville han bryta upp från hustrun Magda och dela sitt liv med den undersköna aktrisen.
Han föreslog att han skulle utnämnas till ambassadör i Japan. "Chefen" satte bestämt p för det. Efter att ha uppvaktats av Frau Goebbels. Och han behövde förstås den retoriskt skicklige doktorn, som han alltid titulerade honom, Goebbels.
Jag passerar till fots, efter att ha klivit av vid station Wannsee, utomhusbadet på den långa vägen ut mot Schwanenwerder. Stannar till. Populär badplats för berlinarna, det brukar råda svår trängsel på stranden under varma sommardagar. Men ännu inte säsong.
En småkylig vind susar i trädkronorna. Jag huttrar. En egendomlig, diffus känsla som tenderar mot uppgivenhet smyger sig på. Jag kan inte exakt sätta ord på det. Att det är som om det aldrig har hänt, nazismen?
Livet går vidare. Världen har inte rubbats. Den har inte tagit lärdom. Primo Levis spontana reaktion när Auschwitz befriats av Röda Armén och han har undgått att dödas. Det är natt på den polska landsbygden och alldeles tyst. Världen sover fridfullt under stjärnklar himmel.
Tillbaka till Wannsee-badet. Nya dopp väntar till sommaren. Varför uppsöka, som Ekstrand ständigt gör, de förfärligas adresser när allt ändå är efteråt? Till vilken nytta?
Vad gäller nazitoppens bostäder, med ofta smutsig konfiskeringshistoria, förknippar jag Goebbels främst med det pampiga huset i Bogensee, 15 kilometer från Berlin.
Zarah Leander inbjuden som middagsgäst där en gång. Klumpigt förförelseförsök från värden i kandelabrars sken. Att han avvisades glömde han aldrig.
Krånglade när Leander ville ha ut delar av sitt gage i dollar. Dessutom hade hon mage att vägra bli tysk medborgare! Han försökte på olika sätt att hämnas nesan.
Huset har under många år varit till salu. Ingen spekulant, vad jag vet. Varför? Spökhus? Med Goebbels ande dröjande sig kvar i rummen? Jag har aldrig varit där.Till skillnad från Youtubers som lämnat bevis för det på nätet.
Jag är inte ensam om att söka efter … ja, vad? Egentligen?
Det imposanta huset i Wannsee med storslagen utsikt mot vida vattenytor, där konferensen om den ”slutgiltiga lösningen” arrangerades, har jag besökt.
Underlag för sammankomsten, som hölls liksom i skymundan, Reinhard Heydrich satt ordförande, Adolf Eichmann sekreterare, den mycket noggranna, summerande bokföringen av alla judar i Europa.
Med syfte att samtliga skulle förintas. Systematiskt. Rationellt. Organisatoriskt planlagt. Inget slarv. (Se Zygmunt Baumann: Auschwitz och det moderna samhället, 1994, där han kopplar förintelsen till modernitetens instrumentella projekt.)
Det är som om det inte handlade om människor. Som om konferensdeltagarna likgiltigt, samtidigt övertygade om förintelsens nödvändighet, pratade om något annat.
Utmed S-Bahnlinjen med ändstation Potsdam ligger Grunewalds station. Varifrån godstågen österut avgick med sin mänskliga last. Från Gleis (spår) 17.
Ingen av talrika åskådare, de facto ögonvittnen, under tvångskommenderingen till perrongen lyfte ett finger för att undsätta de deporterade. Ingen protesterade. (Och efter kriget hade ingen varit nazist, enligt dem själva ... I själva verket offer.)
20 januari 1944 dagen för Wannseekonferensen. Ingen slutgiltig punkt sattes där.
"Lösningsfilosofin" fann nya bärare. Rwanda. Balkan. Nu i dessa dagar Gaza. Etnisk rensning. Så uppmaningen ”detta får aldrig hända igen”betydde absolut ingenting.
Kanske detta jag känner ståendes där vid den tomma badplatsen invid sjön. I småkall vind. Orden har lämnat mig. Förklaringarna. Teorierna.
Foto: Goebbels hus, Schwanenwerder (Deseret News).
onsdag 17 januari 2024
Konsten att hålla en serienörd på halster
Borgen i dansk tv blev en gigantisk tittarsuccé. Även på vår sida Sundet. Måhända kanske en smula oväntat beaktande ämnet. En dramatisering av intrigerna och maktkamperna i Snapstinget i København, framförallt turerna bakom stängda dörrar.
Tittaren som flugan på väggen? Inblicken i hur folkvalda beter sig när de allmänna valen är förbi. Allt valfläsk i soptunnan. Men inte är det så dejligt som dansken säger att följa detta agerande.
Som ung och grön, uppvuxen med en idealistiskt lagd socialdemokratisk mor som inte skulle drömt om att sko sig på sina uppdrag i det allmännas tjänst, trodde jag att politik inte var så - vad skall jag säga? - smutsigt.
Men själva skulle väl yrkespolitikerna hävda att man måste kompromissa och bedriva kohandel för att åstadkomma resultat. Att de bara följer spelets regler. Glöm ideologi och partiprogram. Högtidstal och utfästelser. Löften och snicksnack.
Man "måste" vara realpolitiker, annars bli man inte gammal i gamet. Pragmatikens hegemoni.
För en vecka sedan började jag se den norska tv-serien Makten på SVT Play. Ett strå vassare än Borgen. Det är en sådan där sällsynt serie om vilka jag brukar stöna: varför kan de inte lägga ut alla avsnitten på en gång! Intet är som, i detta fall, väntans tider.
Finns det någon norsk Bæhrendtz att klaga hos? Men kanske är det SVT jag skall ge mig på.
Roligt gjort. Utspelar sig från mitten av 70-talet och framåt. Inspelad 2023. Inget produktionen försöker att dölja. Det förekommer mobiltelefoner och annat ur vår samtid. Konstigt nog stör det inte.
En återkommande kommentator som bryter händelseförloppet förlänar serien en metanivå. Brechts Verfremdung. Framkallar produktivt tvivel: är det fiktivt eller inte? Kommentatorn ställer samma fråga direkt till kameran, till oss som tittar.
Porträttlika skådespelare. Lätt att se Reinulf Steen, Gro Harlem Brundtland (i de två första avsnitten mycket positivt framställd, politiskt oskuldsfull), landsfadern Einar Gerhardsen, den saktfärdige Trygve Bratteli och de andra lusekofttopparna framför sig.
Nyttigt att få en repetition av modern historia. Angeläget, inte bara för norrmän. Reflektions-väckande.
Oljefälten i havet. Kampen mot utbyggnaden av älvar. Den framväxande miljörörelsen med de unga i spetsen. Som de norska socialdemokraterna, skuggade av mäktiga betong-LO, har svårt att förhålla sig till.
Jobben framför allt! Den heliga arbetslinjen. Då som nu.
Jag associerar till Vietnamrörelsen i Sverige, som S hade stora problem med. Togs på sängen. Och där, bland de unga krigsprotesterande demonstranterna, fanns idealisterna!
Kalla kriget. CIA har ett finger med i spelet. Intet nytt under solen. Ta Nato och Ukraina idag. USA:s förödande inflytande.
Winston Churchills yttrande blev en klassiker: "Demokratin är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra."
När jag ser Makten, tänker jag som så många gånger förr: Mammas socialdemokrati är död. Det handlar ju om Arbeiderpartiet i Norge.
Ännu mer tänker jag: man kan sätta likhetstecken mellan (formell) demokrati och parlamentarism. Men inte är parlamentarism detsamma som folkvälde. Därför röstar jag inte, heller inte gjort på en herrans massa år. Inte legitimera detta politiska vanstyre bortom insyn!
Kanske var partierna medlemsberoende folkrörelser på 70-talet. Men definitivt inte nu. Finansieras via skattsedeln. Liksom i Borgen speglas symbiosen mellan mainstream media och rikspolitikerna. "Klägget" sa väl Juholt från Oskarshamn. Folket är frånvarande.
Och var är de som påminner om min mamma? Reinulf Steen försökte kanske hålla den röda arbetarrörelsefanan högt, ett slags motsvarighet till nämnde Stefan Juholt, men kämpade med spritdjävulen. Det förtiger inte serien.
Jag kunde knappt bärga mig till idag för tredje avsnittet. 12 veckor framåt rullar serien, varje onsdag. Tolv! Det är till att hålla en obotlig tv-serienörd på halster. Kaffet färdigt. Nu se!
tisdag 16 januari 2024
Idag firar vi Hjalmar!
måndag 15 januari 2024
Högskolans Ekstrand som trollfabrikör?