onsdag 30 november 2022
Ni behöver inte tro mig!
söndag 27 november 2022
Men vad är det karln säger!
lördag 26 november 2022
"Dom heter ofta något konstigt"
fredag 25 november 2022
"Dom kan ju inte mer än slå ihjäl mig"
måndag 21 november 2022
Dags gå i ide
Sandviken drar ner på julbelysningen detta år. I SVT framträder kommundirektören, glömt hans namn men efternamnet lät taget, Knorrmyr eller något annat lika jolligt, och surrar om att stan vill vara ”solidarisk”. Med vem, undrar genast utflyttad brukspojke.
Det vansinniga elprissättningssystemet? Skåningarna? Kraftbolagen?
Knorrmyr nästan darrar på rösten, påtagligt rörd över hur fina och ansvarstagande de är i gamla Viken. Jag har mer än en gång sagt att jag lämnat Sandviken men Sandviken har inte lämnat mig. Men det vete sjutton. Det finns gränser.
Rena natta. Jag höll tummarna för att anrika, farsans och mitt favoritlag, SIF skulle kunna ta sig upp i Superettan genom en bakdörr. När man oförlåtligt schabblade bort direktuppflyttningen.
Men det förutsatte att konkande Östersunds FK, upp som en sol ned som en pannkaka, inte kunde hosta fram 10 miljoner.
Men det lyckades man med - i sista stund. Fattar inte hur. Den riket runt ökände, för ekonomisk brottslighet dömde, Kindberg sitter väl bakom lås och bom? Sedeltrycker de själva på hemligt ställe ute på Frösön?
Jag minns när jag föreläste om medborgarlön däruppe hos jämtarna, kan det ha varit i Krokom? Det var tider, det. Härliga tider. Eller inte.
Nu väntar ännu säsong för SIF i trökiga Norrettan, med alla dödgrävarlag som älskar när matcherna slutar 0-0. Ett par stjärnor, minst, hos rödvästarna är på utgående kontrakt, vill spela högre upp i seriesystemet. Så, goodbye till dem. Och hur ersätta dessa?
Brynäs har en "hållbarhetsdirektör", fråga mig inte varför. Han tillkännager att det obeskrivligt fula grå ställ som Brynäs spelat i ett par matcher ”inte landat bra". Nähä. Vad trodde kisen i sin enfald?
Men snön, däremot, den bara fortsätter att landa. I stora mängder. Tåg ställs in. Bussar kör fast. Lårbenshalsar bryts.
Och nu har inrättats en gigantisk klimatfond av globaliseringens jetsettar som flög privatplan till Egypten för att frottera sig med varandra, var det hundra plan? Rena Band Aid en gång till. Tok, tok och ännu mera tok. Mina och dina pengar. Vi är inte tillfrågade, förstås.
Och i förmiddags föll de blågula i EM i curling, i Östersund av alla förbaskade ställen, mot klocklandet, som var ur-starka. Det gör mig ur-sinnig. Förlåt.
Dags gå i ide för Elakstrand. Han fixar inte dväljas i samtiden. Vintern blir lång.
söndag 20 november 2022
Mördarna kommer inte undan
Idag för exakt fyrtiosju år sedan, 20 november 1975, kunde han dödförklaras. Äntligen var diktatorn borta. Till många spanjorers glädje och lättnad. Även människor utanför Spanien.
Fascisten som oförsonligt förde krig mot stora delar av sitt eget folk. Inbördeskriget var nämligen inte över 1939, fast det i officiella annaler heter så. Inte i praktiken.
Idag kan man på spanska gator observera extremt småväxta, närmast knotiga, människor. Nathan Shachar förklarar det i boken Sin egen värsta fiende (2016) med att de är ättlingar till de spanjorer som plågades av att Franco bestraffade dem med svält och undernäring.
Den paranoide bödeln såg anhängare till den folkvalda republik han på 30-talet lade i blod i vem som helst. Minsta tecken som kunde tolkas som sympati med republiken, ännu mer med de röda som han innerligt hatade, och man riskerade dödas. Angivare häckade överallt.
Behöver vi på ett psykologiskt djupare plan veta vem denne Franco var? Som med Hitler och Stalin. I våra dagar den demoniserade, sjukförklarade Putin. Glöm i så fall, problematiken reducerande, historisk bakgrund och samhälleliga sammanhang.lördag 19 november 2022
Albanien vid historiens slut
Svenskarna betraktades som lyxturister vilka som helst som nyfiket kom för att glo på det isolerade, fattiga land där "farbror Enver" styrde. Så kallades nämligen han, högsta hönset Hoxha, av sina landsmän.
Det avslöjar Lea Ypi i sin självbiografiskt baserade roman Fri. En uppväxt vid historiens slut (Albert Bonniers Förlag 2022). Undertiteln är dubbetydig, fångar både levnads- och samhällshistoria. Trådarna går ihop, vi är unika individer men tillika samhällsvarelser.
Inte visste jag, skam att säga, särskilt mycket om det isolerade Albanien i Europas utkant. Men förvånades över bokstavsvänstermänniskor i Sverige som hängivet lyfte fram detta land som ett ideal för ett industriellt välutvecklat land som vårt. Och värt att efterlikna.
Ville de vrida klockan tillbaka, i likhet med dem som stödde röda khmererna i Kambodja? Marxister förnekande produktivkrafter och teknik? Hyllandes det agrara och premoderna? Jag fattade nada av detta politiskt verklighetsfrämmande svärmeri.
Albanien kämpade för sitt nationella oberoende. Först mot fascisterna med vapen i hand, många av de stridande hjälteförklarades. Frigjorde sig sedan från Sovjet, därefter Kina. Med svårigheter att överleva på egen hand.
Ypi tecknar konkret och detaljerat vardagen med varubrist och Sigurimis, motsvarigheten till Stasi, vakande öga. Ingen eländesskildring. Jag skulle säga att den är lågmäld och saklig. Så här var det, punkt slut. Hennes respekt och förståelse för medmänniskorna är samtidigt stor.
Och så 90-talet med ”chockterapi” och nyliberalism. Massarbetslöshet i den hänsynslösa privatiseringens spår, ”strukturreformernas” ödeläggande tid. Många försökte i sin desperation fly till Italien. I det växande missnöjets spår nära utbryta ett inbördeskrig.
Ypi är anställd som professor vid prestigefyllda London School of Economics. Om jag förstått det rätt så undervisar hon om marxismens teori. Hon träffar vänsterstudenter som hävdar att det som utspelade sig i DDR, Albanien och andra östländer var ingen ”riktig” socialism.
Ypis tillbakablick är varken sentimental, överslätande eller fördömande. Det gör boken synnerligen läsvärd. Hennes initierade inifrånskildring inger närvarokänsla. Utan att man som vännen Gunnar riskerar stenkastning.
fredag 18 november 2022
Många chäfer - inga ledare
måndag 14 november 2022
Blickar från ett skrivbord
Jag sitter aldrig vid mitt skrivbord. Dessutom numera belamrat med diverse prylar, bland dem guldrovan med inskriptionen "För nit och redlighet i rikets tjänst". Trettio år tjänade jag staten. Nitiskt och redligt? Tja. Snarare statligt avlönad organisationsdissident. Men rovan fick jag.
Sittandes denna stund med min Mac i knäet - laptop gu´bevars - i min hårt slitna fåtölj i ena hörnet av rummet. Min ordentligt insuttna skrivfåtölj. Törs inte, vidskeplig som jag är, göra mig kvitt den. Vet inte vad som skulle riskera hända. Så den får tills vidare stanna kvar.
Jag har alltid undvikit skrivbord, förknippar dem med tunga förväntningar att prestera och helst något enastående. Jag förlamas av att slå mig ned vid dylika, går i stå.
Under min Uppsalatid fann man mig med min mekaniska Facit i ett skrymsle i Carolinas källare, trots att jag tilldelats ett forskarbord. Förpliktigande sådant, bör tilläggas. I det ärevördiga universitetsbibliotek som sett stora elefanter inte dansa, men FORSKA.
Blickar riktas från två män mot min position i hörnet. Två för mig mycket betydelsefulla personer. Existentiella inspiratörer vad gäller hur leva sitt liv som samhällsvarelse. Nå, Che´s blick förlorar sig snett åt sidan.
Gert, däremot, möter under lugg och vita ögonbryn min blick. Fotot användes vid minnesceremonin på Konstepidemin i Göteborg den 13 september 2017. Jag befann mig i Durban, förhindrad närvara för att tillsammans med andra minnas legendaren.
Gert Nilson. One of a kind. Den oförtröttlige projektmakaren. Den maniskt kreative. Författaren till egensinniga böcker. Förläggaren på Korpen, ett Göteborgsförlag överskridande gränsen mellan konst och vetenskap. Så viktigt för sökande, odogmatiska samhällsvetare.
Där fanns den lysande stilisten Johan Asplund, Sveriges främste sociolog. Korpen gav även ut några böcker ur min hand. Medborgarlönsböckerna framförallt, Beuysboken.
Att hävda att revolutionshjälten Ernesto Che Guevara - i min trebetygsuppsats i sociologi, framlagd vårterminen 1970, om den kubanska revolutionen spelade han vid sidan om Fidel Castro en central roll - varit viktig som inspirationskälla? Det framkallar omedelbart fördömanden.
Hur kan du ens nämna en sådan som Che Guevara? Blod på sina händer. Hård och oresonlig. Kompromisslös och oförsonlig. Är du revolutionsromantiker? Våldsförespråkare?
Jag brukar svara, det kan låta både platt och patetiskt: - Han gjorde skillnad under sin vandring på jorden, gör DU det? Skillnad för andra.
Knut Lindelöf begick häromdagen en viktig text där han, åberopande Carl-Göran Ekerwald, betonade samvetets roll. (https://www.lindelof.nu/hur-skriver-vi-och-vem-skriver-vi-for/) Det individuella ansvarstagandet när "världen ser dig" som Göran Palm uppfordrande skrev.
Stämmer till eftertanke. På vilket sätt gör JAG skillnad under min jordavandring? Tar jag mitt ansvar?
Av någon anledning, som jag i hastigheten har svårt att röna ut, har jag en längre tid undvikit fåtöljen och de outgrundliga blickarna. När jag nu återupptar fåtöljsittandet far de genast som pilar emot mig genom rummet.
Vad läser jag in i dem? Om ändå blickar kunde tala. Kanske vill jag inte höra.
fredag 11 november 2022
Da Doo Ron Ron
Those were the days, my friend. We thought they'll never end
Jag minns en dokumentär på SVT för några år sedan om Tommy Hansson, frontfigur i Malmöbandet The Namelosers. Med åtminstone en hit på meritlistan: skrammelbuljongen New Orleans.
Dokumentären berörde, alldenstund tittaren tilläts följa Hansson till försäkringskassan. Han föreslås bli sjukpensionerad. Efter halvhjärtade försök att ta sig in på arbetsmarknaden och transformeras till en vanlig Svensson.
torsdag 10 november 2022
Christa Wolf en skvader?
tisdag 8 november 2022
Och jag fortsatte att skriva
måndag 7 november 2022
Hej på dig du, "Honecker"!
lördag 5 november 2022
Allhelgonadag
fredag 4 november 2022
Tro inte att du är någon!
”The imposter syndrome" på engelska. Och som jag förstår fenomenet: inom dig känner du dig som en bedragare som försöker att imponera på omvärlden, utan att egentligen ha något substantiellt att erbjuda samma omvärld.
Utåt sett framgångsrik och avundsvärd, inombords tvivlar du och känner dig mest som en förklädd bluff. Som närsomhelst löper risk att avslöjas som den du verkligen är och stå där avklädd.
Jag kommer osökt att tänka på syndromet när jag läser Tommy Berggrens självbiografi Tommy (2017). Omedelbart noteras att den enkla arbetarpojken från Majorna i Göteborg länge stavade sitt förnamn "Thommy", lät ju gu´bevars flottare än "Tommy".
Berggren har gjort succé som få andra manliga skådespelare, både på filmduken och teaterscenen. Något han är oerhört medveten om, inte sticker under stol med. Inte heller om sina erövringar bland allsköns kvinnor. Förvisso jäkligt många, "häradsbetäckare" sa man förr.
Bland dem överklassflickan Pia Degermark som han spelade mot i Elvira Madigan (1967). En i raden av tjusiga kvinnor. Bland de lägrade också prostituerade i Brasilien under inspelningen av Palmblad och rosor (1976). Det har han avslöjat och förstås fått sina skopor varma för.
Kanske är jag bara avundsjuk, kanske jämför jag och betänker mitt eget till synes futtiga liv, allt jag borde vågat göra men fegade ur, som man säger.
Men bortsett från en igenkännandets läsart tröttande och tjatigt i längden med denna självförhärligande monografi. Berggren är en skrytpåse, kunde en elakt lagd person utbrista. Och tillfoga att skrytpåsens skrivstil är omogen, tonårsaktig. Många svordomar.
Jag tror inte det är en tillfällighet att "the imposter syndrome" infinner sig på min radarskärm. Önskar samtidigt att den skrytsamme mer gått in på de roller han iklätt sig, berättat om dem. Mindre ägnat sig åt name-dropping, alla storheter han umgåtts med och som beundrat honom.
Bo Widerberg (läs gärna Mårten Blomkvists Höggradigt jävla egocentrisk, 2011) och Berggren hade ett intensivt, platoniskt kärleksförhållande, bråkade som sjutton under filminspelningarna. En gång flydde Widerberg hals över huvud när Berggren jagade honom för att klå upp honom.
Den förstnämnde satte utifrån sin egen proletära Malmöbakgrund tummen på klassperspektivet i sina filmer. Framförallt i mästerverket Kvarteret Korpen (1963).
Arbetargrabbar, som Tommy och Bosse, söker på olika sätt att vinna en erkänd plats i världen. I det borgerliga samhälle de samtidigt djupt föraktar. Hämndlystnad och kompensationsbehov utgör omedvetna drivkrafter. Man skall "minsann visa dom jävlarna".
De begåvade blir författare och regissörer, samtidigt förförare av borgarklasskvinnor. Skaffar sig en bekräftelse. Vinner hela världen men i själen fortsätter det att gnaga och gnaga.
Det är som om Berggren inför sig själv och sin spegelbild måste bevisa att han, trots allt, lyckades. Men varför? Herregud, hans CV talar ju sitt tydliga språk. Alla roller, recensioner, priser och utmärkelser. Men, men.
Åttiofem år fyllda behöver den åldrade stjärnan ändå bevisa något. Sida upp och sida ner.
Inom honom viskar den inre rösten: "Tro inte att du är något!" Som den livet igenom viskat till grabben från Bruket i Sandviken.
Jag känner igen mig, identifikation och projektion inträder automatiskt under läsningen. Framförallt i samband med offentliga framträdanden har "impostern" slagit till. Lika nervöst varje gång: "Vad har jag av alla människor att säga?"
Lättast när jag var "gratis" eller nästintill, inga dyrköpta förväntningar att leva upp till. (Skriver mer om det i den kommande boken Infall.) Men alla dylika grodde ju primärt inom mig, inte hos publiken.
Klart den eldfängde Widerberg och lika temperamentsfulle Berggren älskade varandra så det slog gnistor om det, innerst inne samma självförminskandets andas arbetarbarn! Om än exceptionellt begåvade och uppburna.
Bild: blog.nasm.org