tisdag 5 mars 2024

Oslo i mitt hjärta











"Jag går här på en gata uti Oslo / Jag går här och jag längtar efter dej / Mens du far runt bland sandlådor på Söder."

Fred Åkerström hyste varm kärlek till Oslo. Jag minns en kväll för förskräckligt många år sedan när han framträdde på Gästrike-Hälsinge studentnation i Upsala. Han kom direkt från Norge och en valkampanj där Arbeiderpartiet rönt framgång. 

Vilket fick Åkerström att triumferande utbrista  "nu har vänstern makten i Norge flera år framöver!". Men det var ju att ta i. 

Därefter klämde han i med sin Spritarnas tango och tillägnade den GH. En smått ironisk text, med vetskap om den törst som han inte förmådde betvinga.

Längtan i hans visa Oslo riktade sig till dottern Cajsa Stina som musikaliskt gått i faderns fotspår och blivit en utmärkt artist. Åkerströms liv slutade eländigt i Karlskrona där han slagit sig ned för att komma henne nära. Hon skrev efter hans död en ömsint bok om fadern.

Vi bor på femtonde våningen i stadsdelen Bjørvika i Oslo. Ett område som osökt får mig att tänka Västra Hamnen i Malmö. Men flottare. Utbudet av restauranger och bristen på vanliga livsmedelsbutiker indikerar att här bor en yngre medelklass med pengar på fickan. 

Kanske den "kreativa klassen" som man numera pratar om, med Richard Floridas term? Och som intagit även Söder, som förekommer i inledningsraden, i Stockholm. Vi, utsatta för pensionsförsämringen i Sverige, platsar inte riktigt här med våra urholkade sekiner. 

Från balkongen är utsikten hänförande. Vatten, som vi förstår som att det är fjorden in till Oslo. Och där tyska ockupanter 9 april 1940 kom inseglande. Modiga norrmän sänkte den väldiga kryssaren Blücher. 

Fotografier på blöta besättningsmän som lyckades överleva beskjutningen och kravla sig i land. Jag blir upplivad av motstånd, människor som inte bara böjer sig. Hjemmefronten färgar vår blick i Oslo. Det är motståndet som styrt oss hit. Nu väntar exkursioner i dess spår. 

FOTNOT. Missa för allt i världen inte den lysande serien Makten på SVT Play om Arbeiderpartiet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar