tisdag 30 juli 2024
Hur berätta om Tredje riket?
söndag 28 juli 2024
När livet var stenkul
fredag 26 juli 2024
Macca har allt - utom tiden
torsdag 25 juli 2024
Alternativt boende, alternativt liv
måndag 22 juli 2024
Blir du angivare?
Gestapo hade inte många på lönelistan. Maktutövandet byggde på vanliga tyskars angiveri. Till och med barn angav sina föräldrar för förtal av führern eller ”defaitism”.
Högläsningen, från min närstående, av Anne Franks dagbok, jag har ju aldrig läst den, på balkongen i varma julikvällen framkallar en kuslighetens, jag finner inget bättre ord, obehagliga känsla.
Den i dagboken brådmogna, kloka, ofta drastiska och humoristiska Anne Frank känns kusligt nog inte långt borta. De Hotel Roemer omkringliggande husen måste ha varit samtida med henne. Det hus hon och sju ytterligare judar gömde sig i. Inte så förfärligt långt härifrån, promenadavstånd.
Amsterdam är en flanörstad som kan tävla med de främsta med avseende på detta. Paris och Venedig, för att inte nämna Wien. En alldeles speciell storstadsatmosfär genererad av kanaler, snirklande gator och gränder, fasadsköna byggnader och trevliga kaféer.
Men man måste se upp för cyklisterna som framforsande på rödbelagda cykelbanor anser sig äga staden. Jag störs också av alla amerikaner som högljudda betrampar gatorna, tänker osökt och kanske långsökt NATO.
De åtta i det hus som vi står och blickar mot, granne med en kanal som härbärgerar husbåtar, angavs efter två års undkommande.* Ständigt i latent rädsla för att upptäckas, lystrande efter misstänkta ljud från huset och gatan.
Anne och hennes syster Margot avled i tyfus sista krigsvåren 1945 i Bergen-Belsen. Modern dödades i Auschwitz. Fadern ende överlevande i familjen Frank.
Vem blir angivare? Finns det något särskiljande som utmärker angivaren som personlighet? Adorno skrev om den auktoritära personligheten, kan vi travesterande tala om den angivande personligheten? Tjallaren? Skvallraren?
Den norska tv-serien De sista dödsdömda (2023, kan ses på SVT Play) som noggrant dokumenterar de avrättade kollaboratörernas livshistorier pekar i riktning mot att vem som helst kan bli angivare. Beroende på omständigheterna.
En föga uppmuntrande slutsats.
* Rosemary Sullivan reder ut vem angivaren var i Så förråddes Anne Frank (2022).
torsdag 18 juli 2024
Vi äro tusenden!
Kurt Salomonson läste jag nästan i smyg
Vid min pappas allra första nattskift nere i Verket utsattes han för en initieringsrit. En ”omtänksam” arbetskamrat: ”Lägg dig och sov en stund, du Gösta!”
Den godtrogne, unge mannen från Norduppland, lät inte uppmaningen länge vänta på sig. Intog horisontalläge. Sussade gott på en bänk i fikarummet när det stoppades in en snusbuss i hans halvöppna mun.
Han avslöjade, inte så lite skamset, långt senare nesan för mig.
Initiering, samtidigt ett utslag av den självdisciplinering arbetarna på Sandvik upprätthöll. In i ledet bland oss andra ska du. Härdas och slipas av. Tidigt skall du böjas - av oss själva. Tro inte att du är något.
Jag minns historien om pappa och snuset när jag hörde att Kurt Salomonson är död. ”Arbetarförfattare” heter det i handböckerna om honom. Det säger mig inte mycket, en klisché. Om Salomonson skulle jag hellre säga "realist". Verklighetsskildrare utan skygglappar. Och utan att bäva för konsekvenserna.
Jag placerar honom i samma ohöljt verklighetsskildrande skara som Folke Fridell "(Syndfull skapelse"), Erik Johansson ("Tok Alfred") och Geflebördige Lennart F Johansson (TV-serien "Tretton dagar").
Göran Stangertz fullkomligt lysande i den senare som den livshungrande sonen som försöker bryta sig ut ur konform miljö och kvävande familj. Exteriörer från Brynäs och sedan länge nedlagda Gävle Galvan.
Vad som förenar dessa pennans fritänkare ovan, varav Salomonson var en, är klarsynen som de vägrar att kompromissa med. Fabriksgolvet och vardagens verklighet bortom högtidstalens honnörsord: solidaritet, jämlikhet och broderskap.
Och som i den grå praktiken, när förstamajtalen tystnat och fanorna vikts ihop, betyder föga.
Salomonsons blick var oförställd och han skrev stilistiskt väl om det han såg. Utan att försiktigt tassa fram och ta hänsyn.
Stick inte ut, anpassa dig, var en av oss. Och, riktat till författare som dristade sig till att behandla facket och arbetarrörelsen: repa inte självbilden.
Hylla, idealisera. Vi vill inte höra sanningen om hur det egentligen är. Nästan så att det liknar Proletären och ärrarnas romantiserade bild av arbetarklassen och proletärerna.
Med en socialdemokratisk mamma, benhårt lojal mot Rörelsen, blev det nästan som om jag läste Salomonson i smyg. Fast hon kanske inte ens kände till honom. Uppvuxen på Bruket rörsliparens dotter, under knappa förhållanden, den dåtida socialdemokratin lovade något annat och bättre. Att ifrågasätta detta var som att beröva henne det existentiella fotfästet.
Salomonson gick ner i gruvan, hans universitet. Erfarenheterna därifrån ledde till debutromanen Hungerdansen (1955). Skildringen av malmfältens egenartade folk kommer nära mina egna erfarenheter av detsamma
Gruvdrift - inget för klenisar. Visa inte svaghet, vad du gör! En karl är inget fruntimmer. Inget känslopjunk. Bit ihop.
Trilogin Mannen utanför (1958), Sveket (1959) och Skiljevägen (1962), notera de belysande titlarna på de två första, läste jag som en kritik av det välståndets efterkrigssamhälle som S höll på att skapa. När tilllväxten var god, ekonomin blomstrade.
Men där arbetet som något meningsskapande, för att inte säga självförverkligande, helt försvann ur fokus. Medan enbart dess instrumentella värde betonades. Lönen, pengarna. Vad med människovärdet som enligt Internationalen skulle "krävas tillbaka"?
”Femöringen framför människan”, fackets krav modesta för att gynna arbetsköparen. Inget systemhotande! En
”tradeunionistisk” hållning, för att citera Lenin. Fackföreningarna inga ”skolor i socialism” (Marx och Engels).
På fritiden skulle mening skapas, livet levas. Nu när arbetarna ”fick det bättre”. Kunde köpa bil och hus, till och med sommarstuga.
Glöm alla revolutionära paroller. Och - lita på era representanter. Storavdelningsbildande och centralisering. Medlemmarna ”pappersmedlemmar”, krävdes ingen aktivitet av dem. Ombudsmännen trädde ställföreträdande in.
Salomonson blev, som jag har förstått det, efter sina skoningslösa skildringar något av en persona non grata inom S och LO. Ingen kritik av det stolta välfärdssamhället och dess brist på djupare livsinnehåll!
”Pamparna” inom LO ville inte påminnas om sina ”försummelser” - ”sveket”. Akta dig så att du inte blir ”mannen utanför”. Salomonson aktade sig inte, hans integritet för stor.
Salomonson inspirerade. Lars Molins författarskap, hans solidariska och osminkade skildring av verklighetens folk, finner jag inspirerat av mannen från norr. Ta bara "Bomsalva".
I redan nämnda "Tok Alfred" av Erik Johansson reser sig en medlem plötsligt upp på ett möte och föreslår att man skall diskutera livets mening. Ordföranden blir brydd. Men finner sig och föreslår bordläggning. Och bordläggning blir det. Det socialdemokratiska projektet i ett nötskal.
Till skillnad från de silikosdrabbade, av LO ”bortglömda”, gruvarbetare Salomonson lyfte fram i ljuset fick han ett långt liv, nittiofyra blev han.
Foto: Gruvan i Laisvall 1965
/Även publicerad på lindelof.nu 20240717/
tisdag 16 juli 2024
Varför inte bara köra!
måndag 15 juli 2024
Längta det som icke längre är?
torsdag 11 juli 2024
Lämnade jordelivet och sin son
Särskilt denna dag påminns jag om det. Smärtar till av minnen och saknad när jag bläddrar i fotoalbumet. Skuggan faller tung.
Vi förunnades inte många år tillsammans. Under min Sturm und Drangperiod, en vilsen och sökande tonåring i behov av en faderlig auktoritet som kunde vägleda, blev han allt tröttare.
Blodcancern, leukemin, bröt ned och försvagade honom. Svårt att hjälplöst bevittna. Ingen bot fanns. Friluftsmänniskan, spänstig och rask, försvann mer och mer, utdraget på fyra år innan det var över.
Kan det ha varit åldersskillnaden, han hade hunnit fylla fyrtiosex när storken seglade in med mig över Bruket. Det kändes ju aldrig avspänt mellan oss, fadern och sladdbarnet. Jag måste alltid leta efter vad jag skulle säga.
Under fisketurer. Fotbollsmatcher på Jernvallen. Eller när jag följde med till hans arbete nere i Verket och han skulle demonstrera hur snabbtelefonen fungerade.
Han gick iväg, anropade mig någonstans ifrån, jag visste inte vad svara där i andra änden. Hans anrop förblev obesvarat.
Alltid samma sak. Aldrig något spontant från mig. Ibland rent tokigt och malplacerat. När jag skulle haspla ur mig något för att bryta pinsam tystnad.
Sista året pappa levde spirade en värme mellan oss. Som om vi insåg att det var ont om tid. Kärlek måste visas innan det blev för sent.
Tafatt närmade vi oss varandra. Fostrade till att aldrig använda starka ord eller prata öppet om känslor. Allt lämnades till ordlösheten, rättare sagt det svårtolkade kroppsspråket.
Jag glömmer aldrig den där höstdagen i tamburen på Smedsgatan. Jag stod med väskan packad och klar för att återvända till Upsala och universitetsstudierna efter några dagar med mammas omsorg, icke minst tvättandet av smutskläder.
Pappa, alltid fint klädd i väst och slips, tog farväl. Hörapparaten på plats, inte dagens diskreta modeller.
Jag klappade om honom. Han, svag röst och tårar i ögonen, alltmer gråtmild av orkeslöshet: "När kommer du hem nästa gång?"
Denna gråmulna julidag är det hans dödsdag. 11 juli 1971, en strålande vacker sommardag, lämnade han jordelivet. Och sin son.
Jag sommarjobbade på Ulleråker när telefonsamtalet kom, skyndade mig till tåget men hann inte upp till hans dödsbädd.