måndag 7 april 2025
Peter Handke och tänkandets tragik
lördag 5 april 2025
Den vita staden
Den vita staden hörde jag för länge sedan någon kalla Helsingfors. Därmed inte syftande på inbördeskriget 1918 mellan röda och vita. Utan på vita byggnader, främst Helsingfors domkyrka.
Vars uppstickande, vita torn är något av det första man som inseglande gäst får i blickfånget.
När man med en av de monstruösa kryssningsbåtarna, som inger en den egendomliga känslan av att inte befinna sig på en båt utan snarare i ett välsorterat varuhus eller överdådigt nöjespalats, ankommer Helsinki.
Och så presidentens slott med fasaden vänd mot inloppet, som jag räknar in bland de vita byggnaderna, men det är nog snarare ljusblått.
Ett ståtligt välkomnande på min ära. Fast det kanske är att ta i och önsketänka. Jag vet inte hur pass välkomna vi, vid detta tillfälle influgna med SAS, från "svenskjävlarnas land" är. Men kanske gammal ost är glömd.
Högerpopulistiska, som de skulle benämnas i svenska medier, chauvinistiska partier är dock starkt på frammarsch. Drömmen om ett Storfinland lever.
Det är inte min första resa till Finlands huvudstad. Naturligtvis söker vi upp mytomspunna Kosmos. Där höll en av mina favoritpoeter, Pentti Saarikoski, hov när det begav sig.
Jag bad vid mitt förra nedslag i Helsingfors hovmästaren peka ut var han satt.
Och det gjorde han. Om än tämligen avmätt. Kanske är vi många PS-beundrare som söker oss till Kosmos och nyfikna frågar efter stambordet.
Saarikoski, som jag tappert försökte att läsa på originalspråket i början på 70-talet, ett dåraktigt försök som avstyrdes av en finsk patient jag kom i kontakt med på Ulleråker, avled innan han hunnit fylla femtio.
Efter ett oavbrutet skrivande, icke minst de herostratiska översättningarna från grekiskan. Jag fattar inte hur han, med sitt kontinuerliga drickande, rodde det i land.
Men han skrev, vart han än befann sig på jordklotet. Om så i Reykjavik, Bretagne eller på Tjörn. Dokumenterat i en rad böcker. Min favorit reseberättelsen från Island: Jag blickar ut över huvudet på Stalin.
Han ligger begravd vid Valamo kloster i Savolax. Jag har länge velat besöka det poetiska geniets grav. Men även längtat efter att få uppleva Karelens skogar och sjöar.
Min första svärfar åkte som ung från Los som Finlandsfrivillig. Med, som jag förstod det, placering i just Karelen.
För mig avslöjade han att han i närstrid dödat en rysk soldat med bajonett. Kom aldrig över det och kriget. Traumat plågade honom. Tog till spriten. Ödelade karriär och äktenskap. Han och jag kom bra överens.
Jag var den ende han talade med om hemskheterna från Finland. På Krigsmuseet ute på Sveaborg, med allt som påminner om fasorna, känns han plötsligt nära.
Det som slår en är att många yngre i den kreativa klassen, Richard Floridas uttryck, inte verkar behöva något annat kontor än kafébordets. Där kan de sitta med laptop och mobiltelefon. Odla sociala relationer. Sköta sitt jobb.
Mycket tilltalande för en kaféintellektuell som undertecknad. Och kaféerna är många i Helsingfors, ergo "arbetsplatserna". Rena Paris eller Wien.
Överhuvudtaget har Helsinki, får jag för mig, genomgått en rejäl urban make over. Intrycket man får är av en i högsta grad modern huvudstad. Fjärran det dystert sovjetgrå som tidigare kunde trycka ned staden och påminna om den stora grannens närvaro.
Det är numera en pulserande, livfull stad. Kunde platsa mitt i Europa. Bland de andra metropolerna.
Alla våra resor styrs av temat Makt - motstånd. Om så till Barcelona, Amsterdam, Wien, Bilbao eller Oslo. Vi söker spår i Helsinki efter det blodiga inbördeskriget mellan röda och vita. Även vinterkriget och fortsättningskriget. Andra världskriget.
Vi uppsöker den monumentala Sandudds kyrkogård. Med sitt hjältegravsområde. Krigsgravar i led på led. Ett de dödas tysta hav. Påminner om Verdun. Finnar. Okända svenskar som i likhet med min svärfar åkte som frivilliga.
Marskalk Mannerheim. Arkitekt Alvar Aalto. ”Fåfängans marknad”, skrev Strindberg om. Och där han inte ville vila.
Jag kommer osökt att tänka på Väinö Linnas böcker. Krig, detta människors obegripliga vansinne. Och nu rustas det på nytt i Europa. För många miljarder. Sverige hänger på. Till Oksanen och andra krigshetsares ohöljda förtjusning.
Som någon sade och jag instämmer: Varför rustas det inte för fred istället för krig?
torsdag 3 april 2025
Önskan att göra en Sartre
onsdag 2 april 2025
Jörn Donner och vår delade skröplighet
På Helsingfors gator bland alla utsmyckade byggnader, raskt, nåja, traskande mot Sandgrunds kyrkogård, och alla hjältegravarna från krig som Finland dragits in i, kommer jag osökt att tänka på Jörn Donner.