fredag 30 augusti 2024

Klokare men inte lyckligare


 





Jag fångas av en artikel i The Guardian 18 oktober 2009 av den brittiska journalisten Rachel Cooke om den amerikanske författaren John Cheever (gick bort 1982, sjuttio år gammal). 

Jag känner till hans namn, men kan inte på rak arm räkna upp något som jag har läst av honom. Inget som stannat kvar i medvetandet i alla fall.

Han, om vilken det heter att han var en ”amerikansk Tjechov”,  har initierat skildrat det föga avundsvärda medelklasslivet i ”the suburbs”.

Materiellt tämligen välbeställt, åtminstone för det mesta, men existentiellt fattigt. Polerad yta, tomt bakom. Manér och social kompetens - men själlöst och innehållslöst. Grillpartyn och otrohet. Hålla ett öga på grannen. Smygsupa. Tvätta bilen.

Svårt att inte tänka John Updike, en författare med samma fokus. De två brevväxlade tydligen. Kanske samma andas barn.

Cheevers slet privat med sina demoner. Ett mycket svårt alkoholmissbruk, han började dricka gin redan om arla morgonen och var plakat vid lunch, som han ändå till slut lyckades ta sig ur. 

Bisexualitet, en dragning till män som han hade svårt att erkänna. Inte bara en dragning och lockelse, han fullföljde det genom sexuella relationer med män. Efterföljande äckelkänslor. 

Levde med samma kvinna i många år. Efter vad jag kan förstå utgjorde mannens läggning ingen hemlighet. Paret såg dock därför ingen orsak till skilsmässa.

Ändå, trots demonerna, till dem hörde också självförakt och mindervärdeskänslor, skrev Cheever flitigt noveller och romaner. 

Jag tänker vår egen August Strindberg som oavsett svåra omständigheter, inte minst haltande ekonomi, demonstrerade en oerhörd produktivitet. Inget kunde inkräkta på skrivandet.

Ändå återigen nyckelordet. Säkert kan många fler författare hittas i samma kategori. Alltid skriva, alltid. 

Den uppburne, flera gånger prisbelönte Cheever var högst medveten om sina demoner, de spelade honom så att säga inget spratt. 

Men vad hjälper insikt? Om man inte förmår göra något av den i en förändrande riktning.Som terapeuter, föga tröstande, brukar säga: ”Ökad självinsikt gör dig klokare men inte lyckligare.”

Alla har vi våra helveten. Författare eller inte.

Fotot på John Cheever från The Guardian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar