torsdag 23 maj 2019

Varför inte göra processen kort med gamlingarna?















Region Gävleborg har "dragit på sig", som det omskrivande heter (som kunde det likställas med influensa), ett underskott på gigantiska 500 miljoner kronor. Vad som måste göras hemlighålls än så länge av den politiska ledningen. (Gefle Dagblad 23/5) 

Kanske stänga ett sjukhus? Höja skatten? Avgå och ta ansvar? Förlåt, det sistnämnda kan ju aldrig komma på fråga. Politikerna är av Guds nåde och ofelbara. 

Syndabockar måste sökas. Plötsligt upptäcker man att vi som bor i X-län åldras och blir gamla och vårdnadskrävande. (Nota bene, vi har arbetat hela livet och betalat dryga skatter, godtroget och naivt investerat i en förväntad trygg ålderdom.) 

Simsalabim. Det är vi som är orsaken! Mer exakt hur vi är det, framgår inte av reportaget i tidningen, allt hålls på en svepande nivå. 

Ett mycket kostsamt hyrläkarsystem uppges också. Som bekant är arbetsmiljön inom sjukvården i X-län nationellt beryktad för sin uselhet. Ingen med förståndet i behåll lockas söka anställning.

2/3 av Sverige kommuner har växande ekonomiska problem på grund av massinvällningen och medföljande försörjningsstödskostnader. Klart man misstänker att denna kan bidra till underskottet i regionen.

Men om detta inte ett knyst i artikeln. Och den stackars journalisten kniper lojalt med makten. Han vill behålla sitt jobb. 

Regionen är en koloss på lerfötter. Radikal organisationsförändring krävs. Vem skall initiera den? De som tjänar på det nuvarande systemet? Fan tro´t.

Den yttersta orsaken till det ekonomiska haveriet finner vi hos den inkompetenta politiska ledningen. Jag studsar till vid namnet Marie-Louise Dangardt, bördig från Hofors, vice ordförande i regionstyrelsen.  När jag för ett antal år sedan i GD recenserade en bok om Hofors och SKF, citerade jag kompisar från ungdomen bosatta i Hofors och som kallade SKF "Bergen-Belsen". 

Om du färdas med bil och passerar Hofors, kasta gärna ett getöga från vägen på fabriksbyggnaderna. Nog får du lägerkänsla?

MLD gick i taket,. Det står det förstås alla läsare fritt att göra. Men det stannade inte därvid. Hon satte sig i bilen, kvistade in till Gefle för att tala allvar med dåvarande chefredaktören. Rena Ungern som det dessa dagar pekas finger åt. 

När jag förstår att denna politruk är inblandad i regionens ekonomi, får jag kalla kårar. Herregud.

Rekryteringskriteriet till regionledningen är partilojalitet, inte kompetens. Och då blir det som det blir. Vi skattebetalare tvingas stå för fiolerna. Skatterevolten, den högst befogade, ser jag inte ens i fjärran. Dessvärre, ty vad får vi för pengarna? för att citera en direktör.

Tillhör man, som Skriftställaren, seniorerna (som, för att säga det ännu en gång, gjort rätt för sig hela livet) borde man av samhällsomsorg  snabbt kasta sig utför ättestupan. Jag lanserade förresten en gång idén om frivilliga självmordskliniker för dem som belastar samhället. Ingen dålig affärsidé. Gör din samhällsplikt - försvinn! Tackbrev på fint papper till de efterlevande. 

Det tar ju på tok för lång tid att låta de ekonomin svårt belastande svälta ihjäl inom eller utanför institutionerna! En läkare larmadehäromdagen om det svältprojekt som pågår genom undermålig utfordring av de gamla. Han har inte hajat den politiska dimensionen i deta. 

Den oförliknelige Anderz Harning var också inne på hur lösa problemet med de tärande åldringarna i Mogadondalen. Bort med dem, oss, bara! 

Regionen tillhör ungdomarna (tyvärr många arbetslösa) och invällarna (mer eller mindre permanent utanför arbetsmarknaden). Och Marie-Louise Dangardt. Hon kunde travestera mannen på bilden ovan: regionledningen kommer att bestå i hundra år till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar