måndag 20 juli 2020

Även Arpi kan bli tjatig


















https://www.svd.se/tankeviruset-som-infekterar-vastvarlden


Ännu en gång den flitige Ivar Arpi (bilden) i Svenskan. En omistlig röst i det vulgariserade, offentliga samtalet i Sverige. Han vägrar ihärdigt att jama med i den alltmer antiintellektuella, affektionsladdade kören som tar sig otrevliga, mobbliknande uttryck i sociala medier. 

Och det stannar inte därvid. Deplattformeing är ett ord som vi numera lärt oss vad det betyder. När det strävas efter att tysta oliktänkande. Frånta dem yttrandeplats. 

De goda, som de själva uppfattar sig, uppvaktar därtill arbetsgivare för att beröva de, enligt de goda, misshagliga individerna deras utkomst. Siktar på att de skall förses med yrkesförbud. De goda stoppar föreläsningar. En av dem som råkat ut för detta Kajsa Ekis Ekman.

Agerar repressivt, jagar med munkavle och bannbulla, gör även de som kalla sig "vänster" och anser sig "progressiva". 

Glöm yttrande- och åsiktsfrihet! Fråga dig själv vad som är "rätt" och "korrekt". Känn efter vart opinionsvinden för dagen blåser. Var försiktig med dina ord. Men det gäller inte alla.

En sådan som Henrik Schyfferts sambo, jag minns inte hennes namn men det spelar mindre roll, kan ostraffat vräka ur sig ”kukhuvud” och annat vackert om Alexander Bard. Efter att han hade uttalat sig ”oförlåtligt” om att alla borde försörja sig själva och stå på egna ben. 

Även människor med svart hud. Självklart, kunde det tyckas. I arbetslinjens Sverige. Och där det heter från socialdemokraterna: Gör din plikt, kräv din rätt. Men inte självklart för Schyfferts sambo. Och hennes gelikar. Bard är ett kukhuvud och en rasist. Allt som behöver sägas.

Alla försök till kritisk granskning och ett meningsfullt samtal blockeras. Häxjakt och verbal 

stenkastning ersätter argument och dialog. Det blir alltmer olidligt att leva som en tänkande varelse i Sverige.


Så Arpi behövs. Absolut. Tack för honom. Men även den bäste kan bli tjatig och onyanserad. När han använder termen ”postmodernism” på ett svepande sätt. Och drar med många namn i det grovmaskiga nätet. Som enligt Arpi skadar och bör undvikas. "Tankevirus", skriver han.

En av dessa fransmannen Michel Foucault. Inte skulle jag kalla honom ”postmodernist”. Foucault som, inspirerad av Nietzsche, skrivit om disciplinering. Historiskt studerat hur disciplineringen som fenomen utvecklats. Mot ökad självdisciplinering. Skarpsinnig analys.

Det kan appliceras på dagens Sverige med dess totalitära tendenser. Människor rädda att förlora anseende och anställning lägger band på sig själva, blir sina egna övervakare. 

Nämnas måste också Foucaults sätt att analysera diskurser. Begreppet betecknar det fenomenet att vi anammar en social ordning och blir en bärande del av densamma utan att vara medvetna om det. Den smyger sig liksom på oss. 

Läs Foucault! Och Arpi, förstås! 

10 kommentarer:

  1. Sverige är väl ett land utan intellektuella & journalister med skärpa. Inte för att sådana saknas, men för att det inte spelar någon roll när den politiska repressiva toleransen tillämpas. De tigs bort. Försöken till debatt drunknar i dånande demokraturtystnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. RIKTIGA journalister saknas. Gång på gång exemplifieras det. Nu senast i dagarna när ingen kritiskt granskar vad detta med EU-bidrag och stöd till coronadrabbade länder EGENTLIGEN handlar om.

      Radera
  2. Påhoppen på Bard får mig att associera till en scen i Bröderna Marx där Harpo får till stånd en dialog med en indianhövding medelst tutande i lurar. Groucho tittar in i kameran och säger: "Det är alltid lika fascinerande att se när två intellektuella giganter möts"
    Trist att se hur det offentliga samtalet sänkas till nonsensnivå.
    Men jag tycker att varken Bard, Arpi eller Ekman ska beklaga sig så länge det stormar kring dem. Tystnaden är värre. Tror Joakim är inne på att det vanliga är utfrysning och tystnad.

    Som Per Meurling sade i en intervju strax före sin död. "Många tror att det stormar kring den radikale. Men hur lätt hade det då inte varit! Få intellektuella uthärdar den gravlika tystnad som kan vara i år och decennier". Det vanliga är inte att någon potentat stormar in på ditt kontor och örfilar upp dig när du läst eller sagt något förgripligt. Förvänta dig i stället att det bara blir tyst i offentligheten; seminarier där man "glömmer" att föra upp dig som deltagare, inbjudningar till konferenser som uteblir, manus till redaktioner som bara kommer bort, etc.

    För övrigt: bra påpekande om postmodernism. Används alltför ofta idag som en slaskterm. Liksom "neomarxism".

    SvaraRadera
  3. Jag gillade Johan Hakelius på den tiden han var på Finanstidningen, den mörkrosa blaskan.
    Ungefär av de skäl du anger när det gäller Arpi. Hakelius har dock blivit heltrist och så där okorrekt politiskt korrekt. Personligen tycker jag Arpi befinner sig i det fältet också, han ifrågasätter förvisso etablissemangets korrekthet men tillhör enligt mig den där sfären som SD tillhör som är väldigt politiskt korrekt på sitt lilla vis. Jag brukar tänka på hur det skulle vara om det var den sfären som var den dominerande överideologin. Ett sånt Sverige vill jag heller inte ha... håller med Joakim om att Sverige är ett land utan intellektuella och journalister med skärpa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Myrdal finns förstås, på väg mot sitt hundrade år. Men han är förvisad till marginalen.

      Radera
    2. Japp, Myrdal finnes tack och lov. Sedan öken och mest hägringar...

      Radera
    3. Hakelius följer jag inte. Men tror du har en poäng. Medverkade själv i Finanstidningen när Knut Carlqvist var kulturredaktör och ansvarade för en mycket bra kultursida. Han tvingades gå när han sagt något som inte föll feministerna på läppen.

      Radera
  4. Många svenska intellektuella tycks själva anse att den intellektuelle är löjlig: en poserande sprätt som finns där för att underhålla på ett elakt vis. Eller då en ordrik "pösare" (som alltid räcker tass när makten behöver skrivande hjälpredor). Eller oklippta arbetarklassintellektuella som verkar hyggliga & humana...tills dess det blir tydligt att de är fanatiker. Dessa typer är väl "produkter" av ett system.

    SvaraRadera
  5. Systemet bestämmer individernas roll och position. Diskursen som Foucault talade om. Ingen ställer sig utanför diskursens ordning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diskurs och problemformuleringsprevilegium... Frågan är var makten ligger på lite sikt? Tänkte på det när det gällde konflikten i Ukraina. Alla talade om Janukovich, Putin och Ryssland som den starka parten. Samtidigt som upprorsmakarna på Maidan hade hela EU och USA på sin sida. Vi måste lyfta blicken och hela tiden vaket se vilka som drar i olika trådar. Ett system kan vara en hägring som döljer en ännu värre sanning...

      Radera