fredag 10 juli 2020

Hallo, Berlin! Eller kanske inte













Två svenska konstnärer, avundsvärda lyckostar genom att de är baserade i Berlin, Richard Solstierna och Edvard Derkert, båda mycket spännande om klyschan tillåts, förstärker mitt hopp om att snart, nåja, kunna åka till Berlin. 

I pandemins kvarstannande plågotid, när längtan för var dag bara blir allt svårare. Och jag orkar snart inte höra ett ord mer om dödstal, kurvor och reserestriktioner. 

Enligt Richard skall det vara möjligt för mig att utan problem resa till Berlin. För honom väntar två veckors karantän om han besöker Sverige och sedan kommer åter. Men ingen karantän för mig. 

Delstaterna bestämmer själva hur de vill de ha det med inresandet. Och villkoren omkring detta.

Bayern, Sachsen och några till vill inte se Skriftställaren. Men mitt älskade Brandenburg öppnar sina armar. Om jag får tro Richard, som dessutom har vänligheten förse mig med länkar till hoppingivande, jojo, information från tyska myndigheter.

UD avråder på sin hemsida. Jag skriver direkt till ambassaden i Berlin. Den ambassad vi tidigare haft bra kontakt med när vi sökte få hjälp med att sprida boken Tio Guds bud reinvented i Tyskland.

Den gången var skådespelerskan Marika Lagercrantz kulturattaché, eller vad det hette, i Berlin. Inte längre kvar. Återvänt till den pestsmittade blågula huvudstaden. Fråga mig inte varför.

Varje dag följer jag i de berlinska morgontidningarna spänt flygplatsen Tegels ovissa öde, vi är många som gör det, vi kallar oss ”Tegelräddare” och är beredda fajtas för gamla Tegel.

Den nya storflygplatsens öppnande har försenats med många år. Och nu kom coronan Tegel till undsättning. Annars hade det varit fara på färde. 

Datum för stängning av Tegel 31 oktober. Eller, rättare sagt: då skall den nya flygplatsen - Berlin Brandenburg Willy Brandt Lufthafen - sparka i gång. Långt därute i öst. Granne med DDR:s flygplats Schönefeld. 

Om det nu blir så. Det visar sig när hösten lagt sig över den tyska huvudstaden. 


Vågar jag tro på att den alltmer ansträngande nationsarresten skall brytas och att jag kan, iförd munskydd (med ett antal fräscha i bagaget), dra ned till Europas hjärta?

Väntar spänt på att få svar från ambassaden. Fortsättning följer. Lita på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar