måndag 6 juli 2020

Danmarksvisan













Norge, Norge, det är ett ruttet land
Norrmän, norrmän ett djävla rövarband


Sjöng Melvin Bobo Slacke (bilden) och retade upp grannfolket. Föranledde Norges utsände i Stockholm att kraftfullt protestera, uttrycka sitt och landsmännens vrede och missnöje. Humorlöst så ända upp på Hardangervidda.


Apropå humorlöshet. Humor knappast, för att uttrycka det milt, kännetecknande för människorna i det Nordjylland där vi brukade - var god notera väl valt tempus - tillbringa varje sommar invid Vesterhavet. Så nu lär de väl bli purkna:


Danmark, Danmark, det är ett ruttet land

Danskar, danskar, ett djävla rövarband

Snackar, snackar så man inte förstår

Lägg ner Pølseland så fort det bara går


Vi arma, oskyldiga svenskar betraktas i och med coronan som pestsmittade. Europas paria. 5 juni skulle min närmaste och jag begivit oss till Danmark. Stenas Jutlandica från Lilla London bokad med vilstol och allt, förväntan stor. Inte gick det att segla åstad! Glada i hågen.


Vi bär ju på pesten. 


Det har hållits på så ända in i baljan från danska myndigheter rörande vilka svenskar som i den största nåd ändå skulle kunna släppas in. Skåningar, blekingar, hallänningar och människor bosatta i Dorotea. Men det ändras från dag till dag. Till gränspolisens förtvivlan. 


Nu får tydligen heller inte skåningar utan vidare åka in. Helsingør planerade bjuda på wienerbröd och kaffe - samt hurrarop - för att fira skåningarnas återkomst, främst deras kreditkort, men tvingades stå där med lång näsa. 


Snart krävs väl skonummer 42 och att man är mantalsskriven i Hoting för att få grönt ljus. Trakasserierna saknar, till skillnad från oss svenskar, gräns. Det får ta mig tusan vara nog!


Åt andra hållet går det hur bra som helst. Åka in från Danmark och härja. Vi blågula pestsmittade, redan innan förslavade mähän, står med kepsen i näven och vinkar välkomnande med rödvita vimplar. Snart drar jag i gång SLM - Swedish Lives matter. 


Agera, för guds skull, du passiva Löfven! Bete dig inte som en mutistisk rauk. Nu handlar det om diplomati och politik. Svara med samma mynt: till Sverige släpps du bara in från Danmark om du kan visa upp ett färskt negativt virustest och är skriven i Bov på Sønderjylland. 


Vi tar den igen, kläm i nu och sjung med för full hals så det hörs ända till København:


Danmark, Danmark, det är ett ruttet land

Danskar, danskar, ett djävla rövarband


Så det så. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar