måndag 16 juli 2018

En röst är en röst är en röst

Du må vara hur dum och korkad som helst. Inskränkt och intolerant. Fördomsfull och fördömande. Oupplyst och antiintellektuell. Manipulerad och förvillad. Spelar ingen roll.

Den allmänna rösträtten innebär att du ändå får rösta i politiska val och uppträda som om du vore en fullvärdig  och upplyst medborgare. Helt enligt idealet. 

Den grå praktiken sviker dock å det grövsta det vackra  idealet. Jason Brennan redogör i den mycket omdiskuterade boken Against Democracy för undersökningar som visar att allmänheten inte är det minsta insatt i frågor som den ändå bereds en möjlighet att rösta om (http://lekstrand.blogspot.com/2017/06/maste-vi-avskaffa-demokratin.html) Okunnigheten lägger emellertid inga hinder i vägen, röstandet föregås inte av något kunskapstest. En röst är en röst är en röst.

I USA, som svenska journalister älskar att bevaka i valtider, röstar, till skillnad från Sverige, en förhållandevis liten del av populasen. Statsvetare brukar hävda att det är bara bra. Apatin, som de kallar det uteblivna röstandet, gynnar det förhandenvarande politiska systemet och dess elitvälde. De apatiska bidrar ändå inte med något. 

Lika bra de håller sig borta och låter den politiska kasten ostört styra. Det kanske dock finns en nedre gräns för hur få som röstar, för att systemet skall kunna behålla sin legitimitet? 

Det finns de som menar att samhällets anda och atmosfär skall sökas hos the silent majority och hur denna tänker (eller kanske rättare sagt låter bli att tänka). Denna silent majority, "verklighetens folk" enligt förre partiledaren Göran Hägglund (om någon längre minns honom), "massan" kunde man med C Wright Mills och David Riesman också säga, som alltså inte bryr sig, inte sätter sig in i samhälleliga spörsmål som egentligen angår den. 

Det är väl denna tysta majoritet som Trump lutar sig mot. Åtminstone retoriskt. "Populism" brukar somliga, framförallt vänstermänniskor, fnysa med ett trubbigt ord. 

Själv har jag inte röstat på många år och räknas per definition således till de apatiska. Redan innan övertygad, men ännu mer om att den allmänna rösträtten inte per se är något bra och värt att försvara, blev jag efter att ha läst historieprofessorn Götz Alys väldokumenterade bok om judeförföljelserna i Europa. (https://lekstrand.blogspot.com/2018/07/agera-for-guds-skull-lofven.html?spref=fb) En bok som hamnar i den svarta slutsatsen att det goda föder det onda. 

Moderniseringsprojektet har haft positiva effekter. Vanliga människor har materiellt fått det bättre. De har fått utbildning. Och bäst av allt, de fick rösträtt. 

Därmed kan de, här det onda som följer med det goda, utan att behöva argumentera för det rösta på politiker och lagar som leder till förföljelse av minoriteter. Och det demonstrerar Aly också med talande exempel att det har skett. Framförallt judarna har fått betala priset. 

Aly kan inte enkelt avfärdas och beskyllas för att vara antidemokrat eller stämplas med något annat. Han är vederhäftig och klarsynt vad gäller implikationer och konsekvenser. Blundar inte för det kontroversiella som den seriöse och icke-ideologiske vetenskapsman han är. Och bygger genomgående under sina påståenden med historiska bevis.

Men vilket skulle alternativet kunna vara till system som råder i dag? Begränsad rösträtt? Avskaffad allmän rösträtt? Upplyst despotism? Jag är i princip positiv till det, definitivt ingen anhängare av det parlamentariska systemet som det fungerar i dag. 

Upplyst despotism - som på Kuba under den karismatiske Fidel Castro. Hade Skriftställaren levt där hade han, som har svårt att hålla truten eller fingrarna borta från tangenterna, riskerat att hamna i kurran. 

Så det kan jag heller inte ge min röst (sic!). Ett sådant system. 

Inget är bättre än det vi har nu, brukar man få höra. Vårt nuvarande system är det minst dåliga - trots allt. I mina öron ett klent argument. 

Så det är bara att inse. Majoritetens förtryck av minoriteten kommer att bestå. Hur korkad och oupplyst än denna majoritet. Och den sig själv berikande politiska kasten bestå. 

PS. Ett system som möjliggör att en figur som kvinnan på bilden kan bli miljonär som yrkespolitiker kan aldrig få mitt stöd. Ett dylikt system är svårt deformerat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar