söndag 12 mars 2017

Efter Gottsunda - polarnatten












Gottsunda, Uppsala

Lennart hette en kompis som bodde i Gottsunda. Han var fena på klassisk gitarr och älskade starkbira. Död sedan några år. Jag besökte honom flera gånger i Gottsunda, den stadsdel jag minns väl när den byggdes, jag bodde då fortfarande i Uppsala. Inte fann vi den farlig, snarare trist och ett ställe dit man flyttar för att man saknar bättre alternativ. Men nära till naturområden.

Nu råder närmast laglöst land i Gottsunda. Det knarkas öppet, stjäls och rånas lika öppet. Polis och brandkår attackeras med stenar om de försöker ta sig in i stadsdelen. De människor som sköter sig är förtvivlade, de känner sig lämnade i sticket. 

Förr kunde man som ung människa inte leva rövare, det fanns uppfostringsanstalter och barnavårdsnämnd, en samhällsapparat värd namnet. Samhället höll ögonen på dig. I dessa dagar känns det som om det inte finns någonting, samhällsproppen har dragits ur, den urbana djungeln breder ut sig. Ett samhälle i fritt fall.

Politikerna gör ingenting. Rättssamhället har havererat, det förmår inte lösa allvarliga samhällsproblem. Rättsapparaten står inte i samklang med det allmänna rättsmedvetandet. Bovar och banditer, våldtäktsmän och andra, går fria. Eller döms, i bästa fall, till skrattretande låga straff. De som borde utvisas, tillåts bli kvar. Handfallenheten är slående. Som om det tänktes: detta land är inte värt att försvaras, inte med några medel. Låt skutan sjunka.

Läget ropar på undantagstillstånd och internering av dem som förstör samhället. Men vem skall genomföra det som krävs?

Den tyske rättsfilosofen Carl Schmitt skrev om suveränen som är den som kan införa undantagstillståndet, liksom han skrev att makt är rätt. Varför löper min association så ofta till honom? Och, ja, jag vet att han inte anses riktigt rumsren, att han har kallats nazist. Men ingen har skrivit bättre om vad som i ett kritiskt läge måste göras. Och vi befinner oss i det läget. 

Löfven som suveränen, handlingskraftig och samhällsförsvarare? Glöm det. Han verkar ha gått under jorden. 

En annan tysk, sociologen Max Weber, förutspådde polarnattens inträde. Så känns det. Vi är på väg in i polarnatten. 


2 kommentarer: