måndag 20 november 2017

Jag känner till en familj som inte heter Svensson

Jag känner, nej snarare känner jag bara till även om det manliga överhuvudet i familjen och jag läste samtidigt i Upsala och stötte ihop på samma institution, en i landet  och i huvudstaden boende familj där samtliga familjemedlemmar är helvita. Och enbart västeuropéer.

Ingen afrosvensk. Ingen asiat. Enbart den vita rasen har släppts in i denna familj. 

Etnocentrism. Rasifiering. I det förment mångkulturella landet. Kristna är de också. Går i kyrkan. Gifter sig kyrkligt. 

Kärnfamiljen försummar denna familj aldrig att framhålla som ett ideal. Även om åtskilliga snedsprång förekommit från överhuvudets sida och dessutom kommit till allas vår kännedom, men det händer kanske i de bästa familjer, vad vet jag. Det försvarade idealet utesluter hursomhaver alla ensamma, alla singlar, alla som valt andra samlevnadsformer. 

Ingen i familjen är gay. Vad jag vet. Ingen har kommit ut ur garderoben. Ingen är queer. Ingen trans. Heteronormativitet praktiseras. Pojke blir kär i flicka. Och tvärtom. Hymens band knyts och äktenskapslöften utväxlas för öppen ridå. Inga Stockholmsäktenskap, som man sa förr. 

I Sverige påstås arbetslinjen gälla för alla medborgare. Men denna familj har bestämt sig för att aldrig någonsin arbeta. De har valt bidragets bekväma väg. Någon kanske skulle frestas kalla det bidragsmissbruk. När de hävdar att de har ”semester” och drar i väg - inte till ett B&B någonstans, utan femstjärnigt lyxhotell i Dubai. 

Leende inför fotograferna, ty de senare älska denna solskensfamilj, plaskar de omkring i behagligt uppvärmda pooler och njuter av det luxuösa bordets alla läckerheter. Antar att det är all inclusive som gäller.

Radhus i Hökarängen? Eller i Nacka? Glöm det. Flott, för att inte säga överdådigt, bor de. Många rum. Utan att betala en krona i hyra. Om de inte tar av det apans gage (apanage, säger rättstavningsprogrammet) de kvitterar ut varje år. Men offentliga medel likafullt. 

Personal har de. Slipper städa alla rum, putsa alla fönster, barnflickor finnes också, kockar och andra. Det goda livet kan levas utan avbrutna naglar och skurgummeknän, fiskpinnar och vidbränd falukorv. På lyran kan de åka hem efter fester, chaufför står till buds. 

Familjen heter inte Svensson eller Karlsson. Efternamnet lyder Bernadotte. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar