onsdag 25 september 2024

Om kriget kommer














Så hette en informationsbroschyr från staten som ramlade ned i brevlådan till vår tvårummare på Barrsätragatan i Sandviken. I den ingick råd om hur medborgaren skulle bära sig åt vid en atombombsattack. 

Om utomhus: ligga ned på marken, blunda och hålla för öronen. Inomhus: stänga alla fönster. Om jag minns det rätt. Kändes det betryggande för den alltid lika ängslige gossen? Nja, knappast.

Vad jag klart minns är att broschyren fyllde mig med fasa. Men jag vågade inte prata med mina föräldrar om det. Jag är ganska så säker på att de i så fall avfärdande skulle ha yttrat: "Inte behöver du vara orolig för det! Nu pratar vi inte mer om det." 

Jag minns den så kallade "Kubakrisen" 1962. Påmindes om den när vi häromaftonen såg Barnmorskan i East End för tredje gången. Huvudpersonerna grips av stor ängslan inför den eventuella katastrofen. Men Kennedy fixar biffen, till deras stora lättnad. 

Åtminstone får den amerikanske presidenten spela hjälterollen i serien. Krusse, däremot. Skurk och buse.

Hemmavid brukar vi titta på morgon-tv, för det mesta med ljudet avslaget. Reklam-tv är rena hjärntvätten. Den som finansierar TV4. Vanan har vi tagit med oss till Nordjylland. Samtidigt som vi spisar morgenmad kikar vi, för det mesta, på reklambaserade TV2 News. 

I denna kanal förekommer ofta våra "vänner", kända danska filmskådespelare som vi mött i olika tv-serier och filmer, och kan namnge. Bland dem Bodil Jørgensen, från suveräna
Badehotellet

I rutan gör hon reklam för Nørgaards bolcher, uttalar "marmelade" på det mest expressiva sätt.

En morgon studsar jag till, när blicken fastnar i text-tv. Rubriken lyder, översatt till svenska: "Så förbereder sig Danmark för krig." Jag hittar ingen text till rubriken. Vill heller inte finna någon, för att vara ärlig.

Skall danskarna och jag i Nordjylland, om vi inte hinner hem till Sverige vilket kanske ändå inte räddar mig och min närstående, ställa in oss på att kriget är oundvikligt och bara en tidsfråga? Var ligger närmaste skyddsrum där vi nu befinner oss? 

Har krigshetsaren Rasputin, jag menar Oksanen, och kompani smittat ner även dansk tv? 

För övrigt kan jag meddela att jag på Netflix sett filmen "Möte i Rom" med Bodil  Jørgensen i en av huvudrollerna. Gjort stor succé i Danmark, 250 000 löste biljett. Jag tog mig igenom hela filmen samtidigt som jag knaprade Nørgaards hårda karameller, rena tandläkarglädjen. 

Den var usel. Full av plattityder. Värst av allt: förutsägbar så in i baljan. Konceptfilm. 

Lassgård med sina igenkännbara, kroppsspråkliga manér gjorde inte saken bättre. Den med ett lakoniskt ansikte utrustade Kristian Halken var däremot lysande. Som alltid. Han är filmens behållning. Och turistbilderna från Rom. Fontana di Trevi och Colosseum, förstås.

Även publicerad på lindelof.nu 29 september 2024

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar