söndag 16 april 2023

Ögonen dödens spegel








A song of love is a sad song, Hi Lili, Hi Lili, Hi Lo

Jag sitter och betraktar, med hjälp av nätet, ett foto på the Shanes med Tommy Wåhlberg. Han var med och startade bandet uppe i Malmfältens Kiruna 1962.

Jag antar att Staffan Berggren - en söt tjej i ungdomens flydda dagar påstod att jag var lik honom, kanske beroende på min frisyr, snedkammad lugg - tillhörde grundarna. Han är borta sedan några år. På fotot sitter han längst bak.

Jag vet att han hoppade av Shanes, men inte varför. En duktig gitarrist.

Och nu är Tommy Wåhlberg borta. Jag minns Shanes när de kom dundrande nedför Hyttgatan i Sandviken med nedklottrad amerikanare och lika nedklottrat släp. Inga flådiga turnébussar på den tiden. Inga roddare. Musikerna bar och kånkade själva. 

Och jag minns dem från rockladan Valhalla där Metalls avdelning 135 bildades 1906. I närvaro av en representant från företagsledningen. Efter att samma ledning försökt få en gul fackförening på plats.  Man fruktade att de rysliga socialisterna skulle inta Bruket om man tillät fackföreningar. 

August Palm hade talat, med sedvanliga utfall mot överheten, vid ett möte på mark som inte tillhörde företaget och skrämt upp närvarande bolagsspioner. Mormors far var där. Kallades upp till självaste Konsul Göransson. Klarade sig. Men kunde sparkats och svartlistats. 

En händelse som starkt bidragit till att jag aldrig delat sandviksbornas devota, tacksamma hållning gentemot Göranssons. Och ner i Verket slapp jag gå. Förutom ett par somrar. Tack, gode Gud!

Till Valhalla kom alla den tidens svenska popstorheter. Hep Stars. Lee Kings. Lenne Broberg i de senare - med hiten Stop the Music - har varit borta länge. Och ganska nyligen gick Svenne Hedlund. Minns en skoldans med Hep Stars i svarta skinnvästar och röda polotröjor.

Wåhlberg så ung och långhårig på fotot från Bildjournalen som lästes från pärm till pärm.  Den vägen hämtade jag hur jag "måste" vara klädd. Skepparkavaj och polotröja. Jeans. För att se ut som ett riktigt "mods". Till Snabbekiperingen för inköp, farsan hade rabatt där.

Ingen skugga över Wåhlbergs blick. Livet framför sig. Och en framgångsrik karriär i det populära bandet med Rautio (far till hockeymålvakten som vaktade Brynäs kasse ett tag), Lennart Grahn och grabbarna.

Hans ögon är klara. I de ögon som tillhör dem som snart skall lämna jordelivet speglas döden. Ögonen är dödens spegel. Jag har mött flera med den blicken, tiden är ute. Svårt låta bli att snabbt titta bort. 

Och som jag skrev till C som jag lirade i samma band med på 60-talet: Knepigt hantera mentalt att vi står på tur. Wåhlberg född 1946. I Jukkasjärvi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar