måndag 6 februari 2023

Fatta att du är fri, grabben!

















Vaknade i morse denna glädjelösa inflationsmånad och kände mig trött på mig själv. Förvisso inte första gången. Men nu hög tid ta ett allvarligt snack - ett peptalk - med den själ som i min lekamen bo. 

Formulerar därför, borde präntas i eldskrift, uppmaningen att bokstavligen efterfölja: betona INTE och du blir fri. 

Du är INTE en så kallad "fattigpensionär". Detta förnedrande tillstånd i ett av världens rikaste länder. Du är, och med all rätt, förbannad på tjocksmocken, godsherren Göran Persson och hans bedrägliga kumpaner som kvaddade det ATP-system som var ett bra pensionssystem. 

Och såklart värt att behålla. 

Man måste även säga att du blev lurad, grabben. Du förlängde dina universitetsstudier (förvisso stimulerande), tänkte att du tar igen det senare vad gäller arbete och pensionspoängsintjänande år. Men så stängdes den möjligheten. Retroaktivt.

Retroaktiv rättstillämpning tillhör inte ett rättssamhälle. Men nu är det som det är. Och det förslavade folket gör som bekant aldrig revolution. I bästa fall näven knuten i fickan. Svordomar och hätska utfall när makten inte hör. 

Du är INTE fattig. Även om du inte skulle ha något emot en rejäl pengapåse. "Pengar gör  ingen lycklig", brukar det predikas från de underkuvade. (Liksom: "Man kan inte ha roligt jämt, då vet man ju inte när man har roligt.") Nja.

De sitter inte i vägen, gör inte ont. Inget mål i sig, om man inte är girigbuken Joakim von Anka med sin pengabinge. Däremot ett medel för att kunna göra livskvalitetshöjande, ursäkta klyschan, saker. 

Låt mig fortsätta. Bäst av allt. Du är INTE död. Du kunde faktiskt ha varit det i mer än tjugo år. Om inte din skickliga livmedikus på Ackis i Upsala vågat använda en obeprövad terapiform mot din sällsynta subtyp av cancer och som fungerade. 

Du har kroniska biverkningar som sliter hårt mentalt och ibland nästan sänker dig, men du är ta mig tusan INTE död. 

Du är heller definitivt INTE levande död som många medpassagerare. "De likgiltiga" som Antonio Gramsci öppet uttryckte sin avsky inför. Din skalle fungerar och du är bra på att skriva, det behöver du inte sticka under stol med. 

Du är INTE lojal mot någon eller något annat än ditt eget tänkande, din enda lojalitet. Fjäskar inte eller kryper för någon. Aldrig gjort. 

Tänk hela tiden på detta INTE, grabben. Och fatta att du är fri. Hajar du?

Bild: Kunde hetat Istället för memoarer, men Infall en morskare titel. 

2 kommentarer:

  1. "-Jag är fågelfri" sa en kakadua i en saga. "-Fri att göra vadå?" undrade en grävling.

    SvaraRadera
  2. Freedom´s just another word for nothing more to lose.

    SvaraRadera