torsdag 23 februari 2023

Velkommen till Gefle, Ers Majonäs!
















Denna onådens februaritorsdag skulle kungen, han har tydligen åkt på något med pumpen, ha landat med väl tilltaget, måste man utgå ifrån, entourage (svans på vanlig svenska) i min hemstad Gefle. Till undersåtarnas, läs tanternas, ohöljda förtjusning.

Jag är inte underrättad huruvida Prinsen af Ockelbo, svärson och uppvuxen på den gästrikländska landsbygden i en icke-blåblodig familj, skulle varit med. Grodan som kysstes av en prinsessa.

Eriksgata med anledning av 50 år på tronen. Jag minns det som igår när han trädde till. Samma år som det massmedialt starkt exponerade Norrmalmstorgsdramat, ur detta myntades begreppet stockholmssyndromet.

Fortfarande känner jag mig som tvättäkta republikan purken på fega S för att de inte passade på, när tillfälle bjöds. Att avskaffa eländet. För nog var det skarpt läge, när gammkungen dött. Och republikens införande är faktiskt inskrivet i partiprogrammet. 

Men dylika dokument läser väl ingen nuförtiden, betyder null och nix. 

Jag minns Tjabo, när han var kronprins, från Uppsala universitet, i sällskap med adjutant. Låg profil, åtminstone på dagtid. På kvällarna en annan visa, om jag uppfattat det rätt. Sådant som hör till i den eviga ungdomens stad. 

Någon examen avkrävdes inte prinsen, hans tid i Uppsala faller väl snarast under benämningen "akademisk turism".

Republikanska föreningen bad om tips hur "välkomna" kungen till residensstaden. Jag var betalande medlem i samma förening. Men lämnade den. På förekommen anledning.

Efter att resultatlöst ha nominerat kungen till Årets republikan med motiveringen "ingen gjort så mycket för monarkins avskaffande som han". Ett utmärkt val kunde det blivit. Alla hans fadäser. Dumheter som hoppat ur munnen. Orter som blandats ihop. Frillorna struntar jag i.

Men inte sjutton vågade blekfisarna utnämna honom till det! Nu föreslås, lika blekfisigt, skrivandet av insändare i lokalpressen för att framhålla det odemokratiska med ett kungahus. Meningslöst! Vem bryr sig? Ingen norr om Dalälven i alla fall. 

Det måste till kraftigare doningar, jag har kreativa idéer om vad. (Bör inte avslöjas här, måste ske överrumplande.) Men inte kommer det att bli så. Republikanska föreningen är en vanmäktig skuggförening. Monarkin består. Undersåtarna har det styrelseskick de förtjänar.

PS. Åsa Linderborgs gammal skåpmatsdokumentär i TV5 blir jag inte klok på. Är hon, skuffad åt sidan och betitlad senior reporter, undersysselsatt i tidningsfabriken? Verkar nästan så.

Bild: Jacob Johan Anckarström, borde vara ständig hedersmedlem i Republikanska föreningen. (Wikipedia)

1 kommentar:

  1. En mystiker spekulerade om att väldiga paranormala krafter kanske vill att moderna samhällen behåller monarki pga att det eventuellt speglar förhållanden någon annanstans; det där med as below, so above eller vad det nu heter.

    SvaraRadera