måndag 9 september 2019

När vårvindar friska sjöngs på lektionen















Tro det eller ej. Men det fanns faktiskt en fredad tid i Sverige när skolorna inte förstördes av otacksamma, ouppfostrade migrantavkomlingar som ostraffat gapade könsord till lärarna och hotade dem med stryk. 

Nuförtiden råder grava, akuta behörighetsproblem. Till det kopplat rekryteringsproblem. På den fredade tiden var lärarna välutbildade med höga akademisk examina från Uppsala Universitet. 

Inte sällan färgstarka. Som vår lärare i fysik och kemi på Sandvikens Högre Allmänna Läroverk: Elmar från Estland. Hur han hamnat i Sverige, och sedan min hemstad i skuggan av Verket, har jag ingen aning om.

Alltid iklädd vitskjorta, om än inte exemplariskt välstruken, och slips. Egensinning. Innovativ och initiativrik. Kortslöt ett helt höghus - skyskrapa, sa vi - när han utan tillåtelse installerade bastu i sin lägenhet.

Klev in på en bilfirma och köpte en sprillans ny Volvo kontant. Pengarna lades upp direkt på bordet. Om jag inte helt missminner mig, saknade han vid tillfället körkort. 

Varnade välmenande oss hormonstinna grabbar för att "änga i yttgatan", som han sa. Utan h:n. Sandvikens main street. Raggarrundan. Elmar bodde själv utmed Hyttgatan. 

Mitt mattebetyg räddade han genom att mitt under det muntliga förhöret inför studentexamen skynda fram till tavlan och med svampen bakom ryggen, sardoniskt leende, utplåna en vansinnig uträkning jag var i färd med att utveckla. 

Censorerna satt som fågelholkar med vidöppna munnar. Chockade över tilltaget. Det svårursäktade ingripandet.

Elmar kunde plötsligt drabbas av vemod. Kanske hemlängtan. Då bad han oss elever mitt under pågående lektion att a capella sjunga Julia Nybergs vårvindar friska leka och viska som han älskade. Och som jag förknippar med studentsångare och sista april.

Han dirigerade oss tillbakalutad därframme i katedern med yviga gester och ett lycksaligt leende på läpparna. 

Jag minns inte om han därefter fortsatte lektionen. Förmodligen icke.

Långt senare fick jag veta att han var mycket framgångsrik i schack och bridge. Tillhörde de allra bästa i Sverige. 

Det var huvud på Elmar!

Bild: Sandvikens kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar