tisdag 3 september 2019

Utan quislingar inga excellenta lärare









Klart att man kunde räkna ut hur det skulle bli. Påfundet med ett "förstelärarsystem". Subjektiva, jag vet inte om jag skall sträcka mig så långt som att säga godtyckliga,  bedömningar om vem som skall upphöjas och tjäna betydligt mer än kollegerna. 

Splittring och dålig atmosfär på arbetsplatsen. Ofrånkomligt. Härska genom att söndra. Ett annat sätt att förstå tilltaget på. 

Jag handledde en uppsats om Vasaskolan i Gävle. Gymnasielärare intervjuades. Anonymt, förstås. Alla rädder för rektorn var. Men missnöjda. Svart på vitt vad reformen ledde till. 

På högskolan infördes, när jag var på väg ut, ett belöningssystem för "excellenta lärare". Inom parentes kan inskjutas, att de få lärare jag minns från min egen studenttid var intellektuellt stimulerande men "dåliga" undervisare. 

Inga pedagoger. Knappast "excellenta" med nutidens mått mätt. Kanske rentav bedömda som "omöjliga". 

Man kan nådigt ansöka om excellence-utmärkelsen. Och om man bedöms duga få en förstärkning av lönen, ett skäl sukta efter titeln. Den akademiska lön som i ett internationellt perspektiv ju är löjligt låg. 

Att myndigheter och skolledningar hittar på dumheter har jag för länge sedan slutat att förvånas över. Men vad jag inte kan sluta förvånas över, fastän jag borde, är varför människor går med på dessa dumheter. Och därmed legitimerar dem. 

Ansökningar inkommer. Mössan i näven. Skrapandet med foten. Även hos högutbildade akademiker. De senare fackligt medvetslösa, bör tilläggas. Kan inte stava till ett ord som "solidaritet".

Jag minns från min tid som SACO-representant en löneförhandling vid Gävle högskola. Systemet med individuell, borde heta personlig, lönesättning var infört. Ålen, en chäf, öknamnet avslöjande, föreslog ett pålägg för en medarbetare på 12 procent. 

Utan explicit motivering. Vi förväntades från fackets sida bara svälja det. Och vi befann oss i en marig situation. Sänka lönen för en medlem? Fackligt självmord. Även om det handlade om en av de politiskt korrekta värdegrundarna. En lojal typ. 

Jag begärde vid sittande bord av HR-chefen (en kolerisk flane som så småningom köptes ut) som agerade arbetsgivarens representant i förhandlingen, Ålen inte närvarande, en motivering. Ingen annan fick ju ett sådant högt påslag. Det var provocerande. 

- Han är excellent, enligt akademichefen. 

Jag kunde inte låta bli att vresigt replikera: - Men det är vi väl alla?!

Undran kvarstår. Missmodig. Varför går vi med på allt tok uppifrån? Varifrån kommer alla quislingar? Som samarbetar med ”ockupationsmakten”, systemförstörarna. Anna Ekström et consortes numera. 

När jag skriver detta faller samtidigt blicken på en artikel om skolans digitalisering. En iPad till alla elever - och alla problem är lösta. Simsalabim. Dumheterna fortsätter. Lärarna kröker rygg. 

Herregud. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar