fredag 27 januari 2023

Mot Sherwoodskogen!











 


Jag gör aldrig någon hemlighet av att jag fullkomligt älskar brittiska tv-serier. På SVT Play betade jag häromdagen av BBC producerade Sherwood, sex nästan en timme långa avsnitt. Jag kunde inte bryta tittandet, fastnade från första sekvens. 

Kort kaffepaus efter fyra avsnitt, sedan på'n igen!

Lång rad för mig välbekanta skådespelare paraderar. "Brian" från New Tricks, "Danny" från Wild at Heart. Samt många andra, ingen nämnd, ingen glömd. Underbart återse dem! Värmde hjärtat på ett gammalt serietittarproffs.

Som retired äger jag mina livsdagar och gör vad jag vill, frihetsskapande! Slipper kvävande organisationsrutiner och dribblandet med träskallar till chäfer. Jag bestämmer själv mina rutiner, är min egen chef. En modärn sådan. Tillåter utan knyst tv-tittande på dagtid. 

Jag måste tillstå att jag alltmer tröttnat på så kallade "polisserier". Även om det var kul se släktingen Jakob Eklund i Johan Dahl. Men löjligt fnittrandet på nätet åt hans återkommande replik "äh, vad fan!". Jag tog illa vid mig å hans vägnar. Blod tjockare än vatten som bekant. 

Nog kunde Sherwood kanske också fyrkantigt kategoriseras "polisserie". Kretsande kring två mord i det vackra landskapet Nottinghamshire. Men den är mycket mer än så. Samhällsperspektivet tydligt, den politiska kontexten. Lyfter och fördjupar, drar undan ridåer.

Bakgrunden den stora kolgruvestrejken 1984. Det förekom infiltration och planterandet under cover av polisspioner. SDS (Special Demonstration Squad) nästlade sig in i gruvsamhällena. Lyssnade och rapporterade. Underhöll splittringen mellan strejkande och scabs (svartfötter).

I serien framförs teorin, ingen konspirationsteori, att premiärminister Thatcher och hennes kumpaner gärna såg en stor, samhällsfreden nedbrytande gruvstrejk för att skaffa sig argument krossa fackföreningsrörelsen och släppa den otyglade marknaden fri. 

Med facit i hand kan vi konstatera att den hårdhänta damen lyckades. Åtminstone med det senare. Av samtida rapporter verkar dock the trade unions inte vara knäckta. 

Tanken flyr till gruvstrejken på LKAB i Sverige. Jag var med och träffade delar av strejkledningen uppe i norr. Hörde aldrig misstankar om någon infiltration. Men uteslutas kan det inte. 

DDR-dissidenten Wolf Biermann brukade varna: "Den du  misstänker minst, där har du din informatör."

Vi med den "vilda" strejken solidariska och i högsta grad engagerade i Upsala tyckte oss höra klick i telefonerna, signalerande att vi var avlyssnade. Och glöm inte IB. Kanske borde jag försöka finna ut om jag har en akt hos Säpo.

Jag ska inte avslöja handlingen i den ruskigt spännande tv-serien. Se själv! Jag lovar, utan att som Lööf lova äta min sko: du fastnar. Vill bara tillägga att Sherwoodskogen, där Robin Hood och hans försvurna höll till, spelar en central roll och givit namn åt serien. 

Bild: Kevin Costner som Robin Hood. (c) Cinetext/Allstar/Warner Bros


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar