söndag 1 december 2019

Vägra att förminska Dig själv!
















- Jag lyssnade på dig, för jag tror tjugo år sedan, i Kulturhuset i Järna. Talar du fortfarande om Beuys?

Tjugo år ... Tiden flyger obarmhärtigt sin kos. Jag minns själv knappt det åberopade tillfället. Men till Järna, där antroposoferna håller till liksom den intressanta konstnären Ulf Wagner, begav jag mig flera gånger. 

Tyckte om att komma till den mycket stimulerande, filosofiskt genomtänkta, antroposofiska miljön. Där Vidarkliniken fanns. 

Propå från Växjö i mörkaste Småland om att komma och föredraga om konstnären som vägleder mig andligt genom livet, Joseph Beuys. I Växjö har jag dykt upp ett par gånger tidigare och gigat (som det heter i den "nya" ekonomin). 

En gång inbjuden av Vänsterpartiet. Det var då, det. Minns också en föreläsning om medborgarlön i Vetlanda. I Åsa-Nisses trakter. Passade på att kika in på stadshotellet i Vetlanda, förekommer i filmerna. Inredningen intakt.

- Du kanske kan visa någon film?

Minnena strömmar med ens över mig, kopplade till den beryktade tyske allkonstnären. Ett år, i samband med Dans- och teaterfestivalen i Göteborg, förmådde driftige Gert Nilsson på Korpen Goetheinstitutet att låna ut den omtalade filmen med Beuys och coyoten. (https://www.youtube.com/watch?v=r9NWCOF0c5M)

Institutet, närvarande med två sympatiska representanter under min dragning, sponsrade. Och bevakade, misstänker jag, att piratkopiering inte skedde, eller filmen "försvann". Beuys änka, Eva, hade i så fall inte blivit nådig. Om hon upptäckt det. 

Massor med människor i olika åldrar i Göteborg under mitt pass, lokalen knökfull. Mycket bra samtal. Fördjupande och inspirerande. En bekymrad deltagare närmade sig mig efter filmen med coyoten. Djurplågeri? Stänga in ett stolt djur på det sättet!

Jag kunde lugna densamme. Beuys var ingen förespråkare av en antropocentrisk världsordning. Med människan högst upp som skapelsens krona. Herre över djur och natur. 

Mannen som anropade mig från Växjö kunde jag tipsa om alla filmer som numera finns tillgängliga på YouTube. Bara att söka på Beuys namn. Och fritt är det som framgår ovan. 

Vem vet. Kanske blir det efter nyår en tur till Växjö. Nuförtiden med ett framgångsrikt hockeylag. Vem kunde tro det. Allraminst en hängiven Brynässupporter som Skriftställaren.

De uppfordrande uppmaningarna med i bagaget: 

- Du behöver inte dö redan i livet! Lev! 

- Vägra att förminska Dig själv! 

- Bejaka Din storslagenhet! 

- Varje människa är en konstnär!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar