onsdag 12 juni 2019

Det inställda folkupprorets tid











Inom statsvetenskapen återfinns det träffande begreppet non-decision making. Jag tolkar det på olika sätt. Inte nödvändigtvis och bokstavligen som att beslut icke fattas. Men att de fattas utan insyn och transparens. Och inte sällan urholkade och i viss mån andra beslut än de förväntade eller utlovade.

Eftersom jag lider av en självplågeriets personlighet lyssnar jag i P1 till den bedrövliga partiledardebatten i riksdagen inför sommaruppehållet, långt sådant i yrkespolitikernas fall. Kristersson, den kortvuxne grabben från Strängnäs, eldar på av bara den. Han gör det bra.

På varenda punkt där han kritiserar den icke-handlande, till synes lamslagna regeringen, med Cynikern och Mållgan i spetsen, kan jag hålla med honom. Men att det skulle leda till några transparenta beslut från regeringens sida som skulle innebära att man tar kontroll och bryter det pågånde samhällssönderfallet, nya sprängningar natten till i dag i Malmö, glöm det.

Åkesson upprepar gång på gång när han står i talarstolen: - Löfven är oss svaret skyldig. Och det är många frågor han kräver svar på. Glöm det. Att han inte tröttnar. 

Jag hör inte repliken från Cynikern, om det kom någon, men i så fall lägger han väl bara på den urtjatiga skivan om nynazism och högerextremism. Han kan inte längre beskyllda SD för arbetarfientlighet, det ombesörjer han ju bäst själv.

Stänger av radion. Orkar inte mer, finns en gräns även för en obotlig självplågare. Lyssnar på Händel och längtar till Nordjylland. Bort från eländet.

Skummar tidningar på nätet. Fastnar på en bild med Alfred E Neuman och Ebba Bukt. Glatt skrattar de tillsammans under en kaffestund. Stort och glatt. Verkar bundisar och kompisar. 

Pratbubblan given: - Korkade valboskap som tror att vi är osams!

Återigen tänker jag: Politikerna är inte det största problemet. Myglarna. Lurhuvudena. Ljugarna. Utan folket. Förslavat och oförmöget göra uppror. Vi lever och kommer att fortsätta göra det, i det inställda folkupprorets tid, för att travestera titeln på en bok av Enquist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar