torsdag 6 juni 2019

Nationaldag i Roslagens famn







Östhammar förknippar jag med den rastlöst hyperproduktive Lasse Molin som gick bort på tok för tidigt. Hans tv-film Badjävlar med en frustande Ernst Günther och andra lysande skådespelare i rollbesättningen. Badjävlar, sommargäster på ett finare språk. Gör mer skada än nytta. 

Köper upp fiskarstugor och båthus. Driver upp priserna till astronomiska höjder. Sedan tillbringar de i bästa fall några futtiga sommarveckor där med sina dry martinis och joggingrundor. Resten av året lurar husen övergivna och tomma.

Minns med en rysning, kan det ha varit Klädesholmen i Bohuslän. Som vi besökte i samband med att jag en vår för några år sedan föreläste vid ett seminarium arrangerat av Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. På det Tjörn där Pentti Saarikoski bodde med sin Mia Berner. Och som han ägnat konstfärdig poesi, som på ytan kan förefalla så enkel. 

Vi passade på att begå en studietur ut till holmen. Tomma gator. Spöklikt. Allt uppköpt av på holmen semesterfirande välbeställda oljenorrbaggare, förtäljde ryktet. 

Öregrund, inte långt från Östhammar. Där tillbringade jag många somrar för länge sedan. I dåvarande svärföräldrarnas hus. Svärfarsan för snål dra in varmvatten. Sedermera med utsikt mot Forsmarks kärnkraftverk borta vid horisonten. 

Förfulade det karga men ändock vackra kustlandskapet. Betongmonstret spred svårdefinierbar ängslan. Men skapade förstås sysselsättning - detta heliga sossefenomen - under uppförandet. 

Omöjligt röra sig i Öregrund utan att tänka Konsten att angöra en brygga som spelades in där. Med Hasse Alfredson som den oförglömlige, obegripligt muttrande och argsinte Garbo. 

Efter inspelningsdagens slut kopplade filmgänget av på klassiska restaurang Hasselbacken nere vid hamnen. Och då spottades det, enligt hörsägen, sannerligen inte i glaset!

Jag kan inte besöka en plats utan att associationer till filmer eller böcker smyger sig på. Jag beter mig precis som Rob Brydan och Steve Coogan i underbart underhållande The Trip och The Trip to Italy. Se bums om du inte redan gjort det! 

Detta påsmygande berikar platsen, levandegör den. Färgsätter. Ibland tonsätter. Som Jernvallen i Sandviken. Jag hör i bakgrunden Jimi Hendrix vildsinta gitarrslingor och John Mayalls bluestoner. 

Att ägna en del av nationaldagen åt Adas Kaffestuga med Dagnys hörna, 50-talsatmosfär och härliga bakverk, i Östhammar är inte fy skam!

Ett fyrfaldigt leve för det Sverige som var! Det leve! Hurra, hurra, hurra - hurra!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar