tisdag 4 juni 2019

Glöm Thailand, mot Åmål!















Simsalabim! Nu kan skatten höjas! Lovad vare klimatkris och koldioxidutsläpp. Ropen skalla: Klimatskatt åt alla!

Att höja inkomstskatten, redan provocerande hög ställt mot vad vi egentligen får för den - den där direktören, eller vad han var, som öppet inför tv-kamerorna svor i kyrkan och bums hamnade ute i kylan - låter sig näppeligen göras. 

Det riskerar i längden ha kontraproduktiva effekter. Det vet den ekonomi-utbildade Magdalena Andersson. Även om det kliar svårt i skattehöjarfingrarna. Det är ju löneslavarna, och vi tidigare löneslavar, som alltid skall stå för fiolerna. 

Och nu har det släppts in en massa människor som inte betalar skatt. På kommunal nivå håller det på att balla ur fullkomligt, med alla mer eller mindre nyanlända som skall försörjas. 

När det gäller att klämma åt skattebetalarna har S lojalt stöd från det alltmer patetiska V som snurrat in sig i identitetspolitik. 

Sänka den absurt orättvisa pensionärsskatten, vilket Löfven med darr på stämman lovade i senaste valkampanjen. Inte har jag märkt något sådant. Ljug och bluff. Vem hade, förresten, trott något annat?! Någon?

Nå, de indirekta skatterna, då? 

Då öppnar sig, till det politiska frälsets ohöljda förtjusning, den stora möjligheten: Klimatskatter. Här är det fritt fram. Först skrämma upp populasen med klimatkris och att klockan står på en minut i tolv. Planeten är i fara. Glaciärerna smälter, öknarna växer. Helgonförklaring av ett barn vid namn Greta Thunberg hjälper frälset på traven. 

"Bevis" och "fakta", med hjälp av statsmediernas papegojor, som inte håller för kritisk, vetenskaplig granskning kastas fram. Inga alternativa teorier eller förklaringar. Klimatet som ideologi. Sedan bara brassa på med skatt. Utan bortre gräns. 

Med risk för negativa konsekvenser för den sysselsättning som arbetslinjens företrädare alltid pläderar för. (https://www.svd.se/brodjatte-ville-expandera--stoppas-av-elbrist)

SVT, i sin tjänande maktvänlighet, kan alltid hitta några vanliga dödliga med huvudet under armen som säger ja och amen till höjda klimatskatter. Att uppvisa i Rapport eller Aktuellt. Titta, folket stödjer ökad klimatskatt! Nyttiga idioter behövs. Och det råder aldrig brist på sådana. 

Häromdagen i tv infrastrukturministern, mannen inte med en flygande (sic!) utan undflyende haka, som antydde kraftiga höjningar av flygskatten. Vi måste ju alla ta vårt ansvar. Alla stackars satar med vanliga inkomster och som varje år njuter av välförtjänt semester Thailand kan, i det värsta scenariot, glömma det. Man kommer helt enkelt inte att ha råd med flygbiljetterna. 

Tänk mormor Asta i Åmål i stället. Och vad glad hon skall bli att på heltid få rå om de sina några veckor! 

Men, för gud skull, ta tåget! Ingen bil. Går det inget tåg? Oj då, makthavarna har visst i sin klimatkramande iver glömt bort vissa små besvärliga detaljer.

Infrastrukturministern, liksom de andra inom S, verkar nuförtiden helt ha släppt alla fördelningspolitiska perspektiv eller överväganden. Mot vilka slår höjd flygskatt? Höjd bensinskatt? Deras egna väljare. 

Om än inte så länge till. När samma väljare tar sitt förnuft till fånga och överger S. Som i Tyskland och andra länder. Stunden kommer, lita på det Löfven. Bara senare i vårt med sävliga medborgare försedda land. 

Fotnot. Martin Ljung i den klassiska monologen Ester kan höras på YouTube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar