söndag 13 oktober 2019

Beter sig Brynäs som en vargflock?










Säkert har någon liksom jag fascinerats av bilden på vargflocken på nätet, hur den formerar sig under förflyttning. Ledarvargen sist, för att hålla ett öga på flocken så att ingen sladdar efter. "Caring", kunde en psykoterapeut säga. 

"Facilitating leadership" i managementlitteraturen.

Det ifrågasätts, har jag noterat, på samma nät om bilden är sann eller inte. Spelar roll. För mig hursomhelst en idealbild av hur det borde vara i ett organisationssammanhang. Inte bara bland djur.

Författaren och konstnären John Bergers observationer av kor på den franska landsbygden, definitivt inte fejk, pekar i denna riktning. Det är inte ledaren, "chefen", som är det viktiga, det är hjorden. Hur den organiskt håller ihop.

Osökt skrinnar (!) tanken till mitt älskade hockeylag Brynäs med många skickliga spelare. Inför den här säsongen har spets värvats med affischnamn som Anton Rödin och Greg Scott. Ändå har det i flera matcher inte velat sig. Senast i går mot Skellefteå.

Spelet har gått i stå, krampat, kommit av sig, fallit ihop.


Det är på lagnivå det brustit, i den sociala dynamiken. Oberoende av alla skickliga individualister. 1 + 1 = 3 som klyschan lyder när den sociala dynamiken fungerar som den skall.

Jag tänker som alltid: Ledarskap handlar inte om person, utan om funktion. Alla bär ett ansvar för denna funktion. Att hänga tränare, som man gärna gör i ett hockeyklubb, blir lätt en skenmanöver, det utses en syndabock.


Kortsiktigt kanske det fungerar resultatmässigt, men det är en övergående effekt.


Josef Ingman, för säsongen ny back i Brynäs, klokt: – Det är inte en tränarfråga, vi måste komma ihop som grupp, bestämma vad vi vill och sluta åka runt och tycka synd om oss själva. (GD 191012)

Nicklas Danielsson, ytterst rutinerad med många säsonger i olika lag, betonar att det måste skapas "en utvecklande miljö där det ställs höga krav på varandra". Den miljön är ett gemensamt ansvar, det är ledarskap som funktion.


Den välkände Leif Boork har tränat Brynäs. En auktoritär, i mina ögon"omodern" 

ledargestalt. Bakom hans rygg hård kritik från spelare. Men inte öppet gentemot honom. Ingen rakhet. Dålig kommunikation - dåligt ledarskap.

Foto: Bildbyrån

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar