onsdag 23 oktober 2019

Moderaterna tarvar verklighetsflykt











Moderata Svammelpartiet har hållit stämma i gurkstaden med den klassiska arenan Rocklunda där VSK sopar banan med motståndarna. Den heter förstås inte så längre i senkapitalismens sponsortid. Utan något med ABB. 

Partisammandragning på skattebetalarnas bekostnad. Partierna är ju sedan länge medlemsoberoende. De finansieras via skattsedeln. Det har de  nogsamt sett till. Det är som i gamla Östeuropa. Staten äger partierna. Glöm medlemmar och folkrörelse.

Sedan kan de försöka låtsas något annat. Skenfäktas sinsemellan. För att lura den väldrillade valboskapen. 

Men, vafalls. Skriftställaren antidemokrat?! Platons arvtagare? Ja, tamejfan när han släpper på bromsen. För vad är det för "demokrati" han skådar? En parodi på demokrati. Mygel, bluff och båg.

Jag tar mig åt plånboken när jag ser hur många som slår sig ned i salen i Västerås. Många flanar har sin utkomst via politiken. Inte bara heltidspolitikerna. Det är väl det stora följet av ombudsmän och deras likar som röstar och håller uppe valdeltagandet. 


Alla de som tjänar på systemets bevarande. Därför sjunger dess lov, eller vad de nu gör. Man biter inte den hand som föder en, som bekant. 

Och så de journalister som stryker runt och spelar obekväma. Okritiska och systembevarande under förklädnaden. En snett leende Mats Knutson som måste ha år av innestående, obetald övertid. Han dyker ju upp i rutan mest hela tiden. 

"Tack för din analys", kommenterar programledarna i tv:s nyhetssändningar Knutson. "Analys"? Kyss Karlsson. 

Sverige konfronteras med mycket allvarliga problem. I den otyglade massmigrationens spår. Landet riskerar att brista med alla parallella samhällen och kamp om hegemoni. Med spänning och förväntan, nej jag ljuger, tar jag del av vad som diskuteras på stämman. 

Men blott en kort, medierad stund. Orkar inte mer. Det finns gränser för vad stå ut med. 

Lilleputten från Strängnäs viftar frenetiskt med händerna. Försöker att låta myndig. Klarar det inte. Efter några meningar hör jag inte längre vad han surrar om. 

En motion om att man skall få sälja alkohol i livsmedelsbutikerna. Det låter nattståndet. Nå, slöjförbud i skolan motioneras det om. Bra! Men vad händer? Jo, en utredning tillsätts. Vi talar Sverige här. Därmed kan frågan grävas ned och glömmas bort.

Vad hvilja moderaterna? Det vete fåglarna. Samarbeta med det växande SD? Fälla den usla regeringen, den sämsta i mannaminne? Osäkert.

Med olust i sinnet vänder jag spektaklet ryggen. Brygger kaffe, plockar fram sockerfria peppisar och slår på SVT Play. Den australiensiska serien "Herrens vägar". Verkligheten erfordrar flykt! Många avsnitt återstår av denna postmoderna "kärlek på lasarett". 

Bara att glida in i det vidsträckta, öppna landskapet och högljutt kommenterande njuta av intrigens förvecklingar. Men var är alla kängurus, koalabjörnar och dingos?

Bild: Linn Malmén / TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar