lördag 24 december 2022

Cynismens juletid














 


Men dessa de mycket fattiga dem gör det mig ont att se. Nils Ferlin

Juletid med julefrid? 

Vi brukar dricka morgonkaffet vid tv:n. Ser nyheterna, för det mesta med ljudet avslaget. I SVT1 flamsas och slamsas det så att man nästan får spader. En av de värsta Herrera, ofta med en kvinnlig bisittare som stirrar med tomma ögon framför sig. 

Nu på julaftonsmorgonen, till kaffe med skinksmörgås och hemlagad senap, TV4:s nyhetsmagasin med programledaren Steffo Törnquist iförd tomtemössa som han genom att trycka på kan framkalla ljud ur och få att svaja hit och dit. 

Jag har svårt för den där snajdarn. Alltid haft. Tänker Söderreservat och åsiktsbubbla, föraktet för verklighetens folk utanför tullarna. 

När han pösmagat brer ut sig om att han tycker om att gå på krogen, även på julen, blir det för mycket för mig. Ljud snabbt bort.

Pengar till att sitta på krogen och beställa in dyra drycker när många människor i detta land knappt har råd med mat på bordet. 

Han skickar en gliring till sin bisittare, fångade inte hennes namn, när hon uttryckt sig opassande, glömt om vad: Nästa år jobbar du på TV3. Drygt flinande under luvan. 

Inte särskilt lustigt i en gigekonomi med otrygga anställningsförhållanden. Hon replikerar tamt: Men du fick ju en julklapp av mig. Snajdarn: Då får du jobba kvar.

Juletid med julefrid? 

Nej, med cynism. Icke minst från statsledningens sida - lovade runt med håller tunt - som VET hur illa ställt många landsmän har det, i tv bilder på hemlösa och fattiga, men som inte gör något åt det. Istället fjantar sig Strängnäs-Uffe ute på Harpsund inför kamerorna.

Nå, den förra statsministern inte bättre hon, fast sosse hon är. Tom retorik - cynisk politik. 

Vi verkar ha råd att skyffla iväg hur många miljoner som helst till Ukraina, då finns det pengakistor att ösa ur. Men ingenting till våra egna behövande, där det från Amerika kända fenomenet "working poor" breder ut sig. Hjälper inte ha ett jobb, pengarna räcker ändå inte.

Jag har som vanligt skänkt pengar till Frälsningsarmén, ökade på summan denna månad. Känns ändå futtigt.

God Jul i den kalla cynismens tid!

2 kommentarer:

  1. Är tillräckligt gammal - och minnesgod - för att erinra mig Steffos värv som sportreporter.
    En löpare vid namn Kroon som vid ett lopp inte infriat förväntningarna benämnde han fyndigt KROONVRAKET....

    Frälsningsarmén får också mitt stöd.

    Ha själv en fin jul, Lasse!

    SvaraRadera
  2. Kanske borde gjort som skomakarn, stannat vid sin läst. Tack detsamma, Mats!

    SvaraRadera