fredag 2 december 2022

Om detta må vi icke tala


 








Fotot ovan är hämtat ur Berliner Zeitung 6 juni 2021 och visar utgrävningar på Freie Universitäts (FU) campus i Dahlem, Berlin. Hur det uppdagats att det rymdes människorester i marken, det har undsluppit mig. 

Ganska snart föddes tanken hos utgrävarna att dessa rester skulle kunna kopplas till Auschwitz- Birkenau.

I Dahlem låg nämligen det rasbiologiskt impregnerade institutet för Anthropologie, menschliche Erblehre und Eugenik. Huset står kvar. Det förnäma Dahlem, överträffas nog endast av Wannsee, förskonades från bomber. Minnesplatta på det forna institutets vägg. 

Jag har passerat det många gånger. Vid ett tillfälle kunde jag inte hålla mig, utan dristade mig till att kliva in utan att först knacka på den tjocka porten, som för övrigt var olåst. 

Numera inhyser huset en universitetsinstitution utan rasbiologisk koppling. Ingen sträng portvakt som annars i officiella tyska byggnader. Misstänksamma blickar riktades mot mig. Som om det anades varför jag rörde mig i huset. Samtidigt undrades över mitt uppsåt.

Institutet var nära kopplat till Joseph Mengele och de under hans ledning grymma experimenten på fångar. De rester som dök upp på campus bekräftades också efter omsorgsfulla efterforskningar ha sitt ursprung i Auschwitz. 

Medarbetare till Mengele har vittnat om hur de regelbundet skickade försändelser med mänskligt "material" till Berlin.*

För att användas i medicinsk forskning. Jag har för mig att dylik forskning baserad på Mengeles vidrigheter, framförallt med inriktning mot cancersjukdomar, pågick ända in på 70-talet. 

Avbröts när det kom till allmän kännedom att "preparat" från Auschwitz förvarades i huset.
 
Pinsamt med detta upptäckande för FU. En drivkraft bakom studentrevolten på 60-talet, med FU som bas, var att påvisa alla övervintrande, ostraffade nazister inom statsförvaltningen. Högt upp inom densamma, till och med nära förbundskanslern. Inte visste revoltörerna om deras eget campus mörka, underjordiska hemligheter.

Min uppfattning är att universitetsledningen snabbt försökte tysta ned det hela. När jag sommaren 2021 rörde mig på campus såg jag inga spår av utgrävningarna. 

I de forna diktaturländerna må tystnad äskas. Men marken, underjorden (på tyska "unter Tage"), lyder inte. I Spanien massgravarna efter inbördeskriget på 30-talet, i Tyskland spår av dödslägren i Tredje riket. 

För att citera en anonym lägerfånge: "Se nazismen utanför dig, sök nazisten inom dig."

* Se Miklos Nyiszli: Jag var Mengeles patolog (2022, först utgiven 1946).

4 kommentarer:

  1. Man kan undra om det finns demokratiska länder som har system som kopierats från nazismen typ tvångsarbetssystem för utvalda socialgrupper där det är lag på att vara fattig (regler där ränta på egna pengar, små förmögenheter eller aktievinster är förbjudna).

    SvaraRadera
  2. i Sverige har etablerats och accepterats ett etatistiskt system, staten beskattar medborgarna (undersåtarna) hårt, sedan i särskilt besvärliga tider vädjar medborgarna (undersåtarna) till staten om att få tillbaka en skärv av de egna pengarna. Senast "elstödet".

    SvaraRadera
  3. Alla länder har väl skatter & avgifter. Nazisterna var socialdarwinistiskt skoningslösa & använde sig av byråkrati för att särbehandla. På ytan rådde normalitet med domstolar, poliser & media. Men det var ett gangstersyndikat som styrde.

    SvaraRadera
  4. Jag är ingen nyliberal. Jag förfäktar ingen nattväktarstat. Men ett mycket högt beskattande system som det svenska - oavsett om S eller M styr - främjar en undersåtlig hållning gentemot staten. Lyssna bara på SVT:s intervjuer med svenska folket. Jag brukar säga att de rekryterats från en amatörteatergrupp, de framstår rent generellt som korkade (icke-tänkande) och snälla. Makten har inget att frukta.

    SvaraRadera