tisdag 23 maj 2023

Dra åt helvete-kassa










Som tända ljus sitter de där och skrapar en lott i TV4. Under överseende av Slisko, jag menar Steffo, Flinus, förlåt Pihlblad och de andra flamsande programvärdarna. Oftast vinner skraparna 100 000 kr, inte sällan ännu mindre. När de har chans på storkovan.

Någon gång slår det dock till med en rejäl slant. 

På helgerna vinner man en summa varje månad under ett antal år, tjugofem som mest tror jag. Ofta så mycket  att man omedelbart kunde säga upp sig från sitt jobb och leva det glada livet. Jag har dock aldrig hört någon tillkännage det. 

Senast var det någon som nyss köpt hus och skulle använda pengarna till det. Sådan är svensken, tagelskjortan på i alla väder. Glöm lust och onytta.

"Vad ska du göra med pengarna?" Aldrig någon som svarar att nu går jag in till chäfen och tar bladet från munnen. Sedan lever jag loppan av bara den. Förverkligar mina drömmar.

Jag glömmer aldrig kvinnan som nöjd med sitt enkla, anspråkslösa liv svarade: "Jag kommer att jobba på som vanligt, köpa en bättre bil [begagnad, min anmärkn] och ge barnen en slant."

Vad är det för fel på svensken? Död i förtid?

Jag bara älskar reklamfilmen där Pär Lindblom, sandvikare och tillika en duktig musiker, är Lotto-Åke som gör chäfen alldeles bestört efter att ha vunnit en saftig summa och nu äntligen säger ifrån när den senare, allt mer uppgivet, kräver övertidsarbete. 

Min vän Gunnar Adler-Karlsson (saknad som bara den) berättade för mig att förre LO-basen Gunnar Nilsson, mannen med de buskiga ögonbrynen, ansåg att alla borde ha en "dra åt helvete-kassa". Så att man kunde säga ifrån och inte bara finna sig i allt. 

Både Gunnar och jag pläderade för medborgarlön. Det skulle ju kunna vara en sådan kassa. Frigörande. Nog därför den aldrig kommer att införas, makten vill inte ha fria medborgare. Bidragsberoende skall vi vara - och lydiga. Tack staten för maten. Och elstödet.

När jag ser dem som sitter och skrapar i morgon-tv kan jag inte låta bli att tyst tänka: "De är bäst på att be sig själva dra åt helvete."

Vad är det för fel på svensken?

1 kommentar:

  1. Mångas hyggliga snällism gick väl för långt i kombination med en allt mera liberalborgerlig socialdemokrati vars MO blev att göra som andra ville. Kanske pågår en slags föreberedelse inför neo-feodalism (att man tänker hantera AI-samhället på det viset).

    SvaraRadera