fredag 15 september 2023

U-landssvenskar på vift
















Att röra sig i danska butiker när kronkursen mig veterligen aldrig varit så usel, 1,61 SEK måste vi hosta upp för varje dansk krona, är blodtrycksförhöjande av ett redan högt tryck. Men äta bör man, annars dör man. Heter det. 

Vi söker oss till lågprisbutiker, Netto och andra, som påstås vara sådana. I rättvisans namn måste framhållas att utbudet och kvaliteten på grönsaker och kött är klart bättre än hemma i Gefle. Och inte har vi lika härliga bakverk, lika gott matbröd. 

Nej, för tusan. Här vet de att hygge sig. Dansk livsstil. Ingen tagelskjorta på.

Vi bestämmer oss i en svag stund för att spara kvittona i syfte att hålla ett vaksamt öga på utgifterna. Men det känns tröstlöst när minsta matkasse sticker iväg efter valutaomräkning. Kursen ändrar sig varje dag, om än marginellt, som bäst 1,60 för en dansk krona. 

Rena skämtet vara svensk i Danmark dessa dagar. Kreditkorten jämrar sig i pluskan. Men begränsa intaget till nudlar och kranvatten? Inte så lattjo lajban. 

Det storebrorskomplex som danskarna lidit av - kombinerat med undertryckt svenskhat, svenskar som inbillar sig att danskarna är SÅ gemytliga och vänliga - sedan andra världskriget är som bortblåst. Vi är numera den fattiga kusinen från andra sidan vattnet. 

I Malmö har vi hört danska högljutt talas på gatorna, från köpenhamnare som åkt över Sundet för att njuta av sin gentemot den blågula överlägsna valutan. De shoppar loss så det står härliga till. Kånkar på överfulla kassar. 

Jämförelser är vanskliga, såklart. Mycket spelar in. Äpplen kan inte jämföras med päron. Men när vi, snarare hustrun, tar oss för att på enklaste vis jämföra Lidls priser här med svenska Lidl vad gäller exakt samma varor, samt lägger på 1,61. 

Då inser vi med hjälp av ett noggrant räknande, och omräknande, att hemma är matkassen i runda slängar 25 procent dyrare. Gnuggar oss i ögonen, svårt ta in. Hårresande att upptäcka det. Minst sagt. Blodtrycket igen.

Och så skyller hökarna, med bistånd av diverse "ekonomer", bland dem slipstomtarna på HUI (Handelns Utredningsinstitut), på inflationen eller kriget i Ukraina. Kyss mig därbak. 

Snacka för guds skull inte med mig om marknadsekonomi med priskonkurrens, den osynliga handens mekanismer som de försökte lära oss på nationalekonomen i Upsala.  

Oligopol styr. Rena planekonomin. ICA- handlarna skär guld med täljknivar. Och vi arma lydiga, för sådana är vi, svennar pröjsar. Om än inte glatt. Någon enstaka begår civil olydnad  i självutcheckningen. Så den avvecklas på sina håll. 

Inga kryphål, det SKALL pröjsas enligt prislapp. Foga dig, du konsument. Och du, fattigpensionär, håll dig till kattmatshyllan. Om du nu måste spisa.

Men flytta till Danmark, då, gnällhuvudet Ekstrand! Med svenska skräppensioner? Glöm det! Tack godsägaren, konsulten Persson och kompani för försämringen av det utmärkta pensionssystemet.

Vad gör de skattefinansierade yrkespolitikerna? I riksdagen står kvinnan med låsta käkar och mun som ett smalt streck, Nato-Magda, i talarstolen. Jag ser ett utdrag på YouTube. Hon har fastnat i Jomshoff och SD. Kan inte surra om något annat. 

Kvinnan behöver psykoterapeutisk hjälp! Hon har SD-tourettes som någon skrev. 

Bild: BT

3 kommentarer:

  1. Euron ville vi ju inte ha men vi kunde åtminstone ha kopplat kursen till euron som Danmark förutseende gjorde. Norge har ungefär samma kursutveckling som Sverige.

    SvaraRadera
  2. Oppositionen låter som en konkurrerande (exklusiv) klädkedja..

    SvaraRadera