lördag 18 november 2023

Borgen på svenska

 







Business as usual. TV4 på till morgonkaffet och filen. Ljudet avslaget. Vrids snabbt på om och när det dyker upp rolig reklam för 3 eller ICA. I det senare fallet med en lysande Suzanne Reuter och en nästan lika lysande Kjellman. 

Men hur ska de kunna få "seriösa" roller efter detta, när de blir så intimt förknippade med livsmedelsjätten? Nå, inte mitt problem. 

Sorgligt att ICA-Stig, Hans Mosesson, är borta. Åldersmässigt på tok för nära mig, fyrtiotalisterna trillar av pinn en efter en, ångestskapande. Han var också lysande, glasögon i senilsnören. Men mest förknippar jag honom med Nationalteatern och bättre tider politiskt sett.

Minns när gruppens musikaliska stjärnskott, Dageby, uttalade sig om hur det var när kollektivism skulle råda. Alla "kunde" spela, gubevars. Mosesson gav sig utan skyddsnät, insisterande trots Dagebys tvekan, på flöjt - med mindre lyckat musikaliskt resultat.

När jag är gräsänkling är det SVT:s reklambefriade morgonprogram som gäller. Inget ljud. Med en ofta mycket glad, för att inte säga tramsig, Herrera som programledare. Vad som är som så roligt i denna hemska tid, har jag ingen aning om. 

Hon som är en av Sveriges elakaste nättant, Birgitta Sparfs, älsklingar. Den dagliga dosen av Sparf på FB för övrigt rena uppåttjacket för Elakstrand.

I morse flåshurtiga direktrapporter i TV4 från nationella sammandragningar som miljöpartiet och liberalerna ("folkpartiet" skall det förstås heta!) iscensätter på olika ställen i riket. Det är mig fullkomligt ointressant att få intetsägande rapporter från dessa. 

Skulle inte röra mig, icke-röstande, i ryggen om båda partierna försvann, snabbare än en avlöning, ur riksdagen. 

Och varför kan de inte träffas digitalt via Zoom? Jag vill inte som skattebetalare, utan att vara tillfrågad, vara med och betala dessa, av partiledningarna hårt regisserade, sammankomster. Rena lydnadsövningarna. Med efterföljande baluns - också skattefinansierad. 

Parlamentarism är inte folkvälde. Systemet garanterar yrkespolitikernas levebröd. Det är journalisterna, ingående i klägget, som är parlamentarismens bärare och beskyddare. Symbiosen gagnar bägge parter. Danska TV-serien Borgen överförd till svensk verklighet.

Jag betackar mig. God morgon!

Foto: Gråterskan och Televinken utan snören (c) Fokus

2 kommentarer:

  1. Supermyten kring "duktiga" kvinnor, de som inte kan/vill svara på frågor eller presentera någon politik & klargöra vad man står för. Och vad har svenska politiker gjort för att slippa sk mediadrev (det där som hände i förr i tiden). Tycks vara tabu.

    SvaraRadera
  2. Mette och Magda bedriver "icke-politik". Båda "new Labour".

    SvaraRadera