måndag 6 maj 2024

Israel behöver Auschwitz men inte överlevarna


 








Eurovisionsschlagerfestival i Malmö. stora, våldsamma demonstrationer har väntats. Tusentals poliser inkallade. 


Det Israel gör mot människorna i Gaza får mig att bli mållös. Jag saknar ord för grymheterna.


Under förevändning att Hamas ”skall bekämpas”. Där alla medel, även i världssamfundets ögon, tydligen är tillåtna.


Det som pågår på Västbanken, med illegala bosättningar och dagligt förtryck av palestinier, sker det också med syftet att Hamas ”skall bekämpas”?


Jag reagerar på att publicister, både i main stream media och sociala medier, som jag fram till nu haft stor respekt för, försvarar Israels dåd i Gaza genom att avfärda all kritik som antisemitism. 


Det är som om de aldrig hört talas om Västbanken, lever enögt i skyddande okunnighet. Eller som om de bortser från det som pågått ända sedan 1948, när staten Israel bildades.


Västbanken och palestinier existerar inte för en statslojal israel. Judéen och Samarien, säger man om den förra. Araber heter det, inte palestinier. 


De senare, betraktade som ”undermänniskor” och lägre stående varelser, behandlas i enlighet med denna rasistiska människosyn.


Jag skrev nyligen om den uppmärksammade filmen The Zone of Interest (2023) som utspelar sig i Auschwitz. Detta Auschwitz som staten Israel ända sedan sitt grundande har behövt som legitimation för sin existens. 


Däremot inte överlevarna. 


De har betraktats med misstänksamma ögon. Hur kunde de överleva? Genom att samarbeta? Särskilt tydligt blev det i rättegången mot Adolf Eichmann i Jerusalem när överlevare inkallades som vittnen.


Och det har gått så långt att överlevare demonstrerat på Israels gator iklädda sina fångdräkter för att protestera mot eländiga ekonomiska förhållanden, utan att politikerna gör något åt det.


Frestande att skriva: Israel behöver Auschwitz men inte överlevarna. Det kommer väl också att avfärdas som antisemitism. Discussion closed.


/Även publicerad på lindelof.nu 2024-05-06/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar