lördag 13 juli 2019

Välkommen till samtida Sverige, gammurveln!








Osökt kommer jag att tänka på en rad hos Joseph Conrad, citerat från den fullmatade biografin Gryningsvakten: Joseph Conrad i en global värld av Harvardhistorikern Maya Jasanoff som jag just börjat på och som omedelbart väcker nästan obetvinglig lust att på nytt bege mig till the dark continent, Afrika: Jag är världen själv som kommer på besök hos er

Jag inhämtar att Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet. Efter den minst sagt svajiga, påståenden hit och dit baserat på osäkra källor, kampanjen mot Martin Kragh. Och. ännu mer, efter hetsen mot Benny Fredriksson. Det var bara en tidsfråga innan hon skulle avskiljas från sin post. Jag hade trott det skulle ske tidigare.

Hon går inte med något fett avgångsvederlag, vilket man kanske skulle ha förväntat sig. Ett maskerat utköp. Utan blir senior reporter på Aftonbladet. Fint skall det vara, titel på engelska. Vad blir det på den svenska vi andra, enkla bonnlurkar från provinsen talar? Gammurvel?

Linderborg håller förstås god min i elakt spel. Det hör ju till. Sparkad snett åt höger (kanske skulle hon föredraga jag sade vänster), men inte uppåt. Säkert behåller hon hursomhelst mycket bra anställningsvillkor med saftig lön. Tillhör ju den journalistiska eliten, en i gräddfilen.

Hon lämnar något av en programförklaring, om än summarisk och impressionistisk, vad hon som gammurvel skall ägna sig åt: fånga vad det blivit av Sverige. Denna ambition förefaller mig rejält överspelad. Om än inte yrvaken. Linderborg har huvudet på skaft.

Bilden av det samtida Sverige är nog tämligen glasklar för det mesta vid det här laget, med aktuella exempel som Grums och andra. Men den har inte framkallats av de gammelmedia som Linderborg tjänar, utan de peststämplade nymedierna, som väl Linderborg knappast konsulterar.

Vi behöver inte veta mer om det samtida fosterlandet, vi behöver handling. Och det på momangen. Att de grava samhällsproblemen orsakade av massmigrationen erkänns, tas på allvar och radikala åtgärder vidtages. Den sittande statsledningen gör ingenting. Den förefaller ha abdikerat. Eller i smyg ha kastat in handduken. 

Man blir förtvivlad över denna handlingsoförmögenhet. Ingen vilja? Kan inte?

Linderborg lovar fräna intervjuer. Varför inte börja med storcynikern själv, Löfven? Fråga honom hur i h-e det kunde gå så illa med det välmående, homogena land som tillhörde de bästa i världen. Och varför han och hans regering ingenting gör. Vi är många som gärna vill ha ett ärligt svar.

Frågan är om socialisten, som hon själv betitlar sig, Linderborg vill det.

Bild: Waste Land

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar