torsdag 26 oktober 2023

Alla vi som älskar Brynäs ... och många är vi













Matchdag! Det börjar tidigt när vantar skall införskaffas. Vi bär Brynäs färger på halsduk och mössa. Affärsinnehavaren försynt, nästan blygt: Det är en ära att Brynäs kommer till stan.

Oktobermörkret omsluter när vi till fots beger oss mot Hatstore Arena. Passerar Stagneliusskolan där studierektor Bertilsson smidde sina planer om hur hamna på grön kvist. När den upplysta arenan börjar torna upp sig i mörkret, minns jag Nynäs i Gefle. 

Där Brynäs spelade utomhus på Isstadion. (Lyfter alltid på kepsen, när vi passerar kultplatsen med bil.) En gång tolv tusen på läktarna. Fattar inte hur man kunde knö in så många. Om snön föll ymnigt och det behövde karas, inte drog sig spelarna för att hjälpa till. Inga divor.

Tigern och alla de andra legendarerna. De ljuva minnenas Brynäs som aldrig bleknar. Vi noterar allt fler i tröjor med Brynäs färger som köar till insläppet, kroppsvisitering sker. Vi hamnar i samspråk med två kalmarbor, en iförd tröjan.

Den andre nämner Jan-Erik Lyck och Lasse Bylund. Där ser man! En riktig brynäsare kan sina spelare. Jag är på väg berätta att jag såg den enligt min mening störste, Strimma, live. Så gammal är gubben Ekstrand.

Brynäs klår Kalmar HC som erbjöds en gratisplats i allsvenskan efter att Kristianstad inte fixat ekonomin. Seger med 5-2. Hemmalaget minst ett nummer för litet. Pojklagskaraktär, flera grova missar. Men kämpar och gör allt för att trasa sönder Brynäs eminenta offensiv.  

Speakern har svårt med uttalet. Nummer 70 Miks Indrasis, denne eminente smokinglirare av högsta klass, blir en svår nöt att knäcka. Till hans fasa så gör samme Indrasis mål (snyggt sådant), så han måste upprepa hans namn ännu en gång. Och lika illa. 

Oskar Lindbloms talangfulla lillbrorsa Linus döper han i hastigheten om till "Lindbom". Nå, pytt med det.

Jag ryser när blicken sveper över de utsålda läktarna. Alla brynäströjor. Överhör röster som på lokal dialekt berömmer spelare i laget. Bortastå fullsmockat. Fanor vajar. Det hålls igång matchen igenom. En afton i Kalmar när det är en fröjd att vara brynäsare.

Nog är det märkvärdigt, magnetismen runt detta lag! Från början ett kvarterslag, amatörspelare med vanliga jobb, målare och annat. Alla supporters runt om i landet. Alla vi som älskar Brynäs. Och många är vi. Det skall gudarna veta.

Ove, Ove, Ove Molin! Vi är på utomordentligt gott humör när vi knallar bort mot Frimurarn efter att Hesa Fredrik brölat för sista gången. Ser matchen i repris på TV4 Play. Skålar. 

Foto: hockeynews.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar