söndag 15 oktober 2023

Stjärnvärvning eller bara dåligt ledarskap?














Igår afton såg vi på Netflix den färska svenska splatterfilmen Konferensen, i "blodig" (förlåt, kunde inte låta bli) regi av Patrik Eklund. En för mig okänd regissör. Viss igenkänning. Alla dessa personalkonferenser jag genomled under mina alltför många statliga anställningsår. 

Även utomlands. Med budgetbelastande kostnader för biljetter och logi. Lyxiga måltider. Slöseri med skattemedel. Meningslösa tillställningar. Till intet ledande. Förutom akut behov av bikarbonat. 

Jag minns inte om det som i filmen betecknas "teambuilding" förekom. Men något åt det hållet var det säkert tänkt att vara. Initierat av stolpskott till chäfer. Med ögonbindel sätta svans på grisen och liknande tok, inför förtjust skrattande kolleger. 

En gång uppe på Högbo Brukshotell - motivet för att hålla till där en gästföreläsning av Göran Adamson, äh, jag hittar på, jag menar kocklandslaget - drog jag brådstörtat hem mitt i natten. Som tur var hade jag Toyotan på parkering nära rummet. Det fick vara nog med galenskaper. 

Apropå stolpskott. Brynäs tillkännager, till trumvirvlar, att man med hjälp av fansens insamlade pengar gjort en stjärnvärvning: backen Jordie Benn. Tungt NHL-meriterad. En hulk, av fotografierna att döma. Ingen att leka med framför målet. Om man är rädd om revbenen.

Allsvenskan, dit Brynäs är förvisade denna säsong, spelar idag ännu en omgång. Tigrarna tar sig an Tingsryd på bortaplan, i Dackehallen. En ort jag förknippar med god öl, klubben med Des Moroney. Någon som minns kanadicken?

Vad som pågår just nu i Brynäs är att bygga ett team, alltså i ordets bästa mening teambuilding. Det handlar om att svetsa ihop ett lag med individuellt skickliga spelare. Få dem att spela för laget och inte "åka omkring och glänsa" som min pojklagstränare brukade muttra. 

Som gammal ledarskapsforskare anser jag det vara närmast huvudlöst, kanske skall det kongenialt heta hjälmlöst, i detta kritiska skede att till dyra pengar värva denne Jordie Benn. Hur bra han än är.

Teambuildingen riskerar att störas - i ett skört stadium. Frågor smyga sig in i spelarna. Vem av de nuvarande backarna sitter löst? Vem kommer kanske att lånas ut? Oro kan ligga på lut. Det gäller att visa upp sig, tänka "jag", inte "lag".

Sportchefen Johan Alsén, har, såvitt jag kan bedöma, vilket också är experters åsikt, att efter det snöpliga SHL-uttåget lyckats värva spelare till ett slagkraftigt lag - på papperet. Men papper och is är inte samma sak. Jag har reagerat tidigare på Alséns fokus: på enskilda spelare, inte på lag. 

Inte långt till ett frälsartänkande: får vi bara in honom i laget så... Av detta tänkande har vi hängivna Brynässupporters bittra erfarenheter. Det skall gudarna veta. 

Med risk för att svära i kyrkan, jag menar Gavlerinken. Jag deltar således inte i jublet över Jesus Benn, förlåt, Jordie skall det vara. Och känner ängslan efter förlusten häromsistens mot Nybro i mörka Småland. 1-4 mot ett lag som Brynäs borde sopa isen med. 

Och hade gjort, i fornstora da´r. Med Tord, Håkan, Tigern och Virvelvinden från Vuollerim. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar