torsdag 4 april 2024

Känner du dig kränkt?












Brynäs spöar laget från staden där kanonerna blommar, jag tror att jag parafraserande citerar Erich Kästner vars böcker nazisterna slängde på bål. Matchen spårar ur innan Hesa Fredrik hunnit blåsa av tillställningen. Dåliga förlorare, de där blåvita kanonkulorna.

Okvädesord och tillmälen, nävar i plytet på våra grabbar. Backgiganten Berra får sig en våffla när han vänder bakhuvudet till. Fegt. Klart han reagerar.

Brynäs kapten, Johan Larsson, från Gotland och hårdare i kroppen än en rauk, tröttnar och sprutar några droppar vatten mot karlskogabåset, råkar hamna på en TV4-kamera och, tydligen, en funktionär av något slag. Och då börjas det. 

En hockeypamp intervjuas som bekräftar att "tilltaget" har anmälts och skall ärendehandlas. Man "kränker" inte ostraffat en funktionär. Jag bedömer risken som icke försumbar att Larsson avstängs, kanske tillsammans med böter. Mitt under semifinalen. 

Fy sjutton, vad trött jag är på detta kränknings- och anmälningsklimat i Sverige. Minsta lilla så skall det anmälas för att någon känner sig kränkt. En DO har tillsatts. 

Med exempelvis befogenhet att ålägga skolor att betala ofta dryga pengar när en elev levt rövare och dragit på sig en befogad tillsägelse. Och som istället för "kränkningspengar" borde ha sig ett rejält kok stryk. 

Snart vågar ingen lärare göra det som borde och förväntas (åtminstone förr) göras, uppträda som myndighetsutövare. Man riskerar ju att sättas dit. Något stöd från skolledningen är inte att räkna med. 

I ansiktet på lärare kan slängas "horunge" och "fitta", de fulaste ord, utan att vederbörande våga morra ifrån. Hörde jag "sjukt samhälle"?

Larsson betedde sig illa, jo´rå. I stridens hetta. Andra beter sig illa. Av olika skäl. Nog kunde det räcka med ett "så där gör man inte" eller "det där ger du fan i". Och så är det bra med det. Låt oss vara raka mot varandra. Släng anmälningsblanketten. 

"Varför kan inte folk vara som folk", som morfar brukade säga. Brynäs match spårade ur, när Karlskoga härsknade till. Landet Sverige har spårat ur sedan länge. Och det ordentligt. Var kan jag anmäla det, jag känner mig ju kränkt. Jag kräver ersättning! 

Bild: Prinsessan på ärten (Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar