onsdag 17 april 2024

Verkligheten överträffar Myglaren



 




Kvinnan på bilden, Hélene Fritzon. Medlem av EU-parlamentet. Var inte hon statsråd, under Stefan "Vi såg det inte komma" Löfven eller Magdalena "Vi har alltid varit för Nato" Andersson

Bekräftar i så fall min gamla ledarskapstes: omge dig med dem som är mindre än du, så ser du stor ut. 

Undrar om inte Fritzon tillhör kategorin politiker under rubrik "vi måste bli av med fanskapet, men vart dumpa?" Och det oavsett politisk färg. Elefantkyrkogården i Rosenbad ett alternativ, inga sysslor men bibehållen hög lön. Rena drönarlivet i sus och dus.

Ambassadör på Island eller i Rom. Juholt och den där folkpartisten, glömt hans namn. 

Landshövding, den verkliga skräphögen för den som i något avseende gjort sig omöjlig och måste skyfflas undan.

Bondeförbundets Torsten Andersson på Gotland, avbröt inte semestern när en rysk u-båt gått på grund i skärgården. Lämpligt placera honom nära havsvatten...

Moderaten Per Bill, efter att under barnvagspromenad i kungliga huvudstaden varit lite väl glad i hatten. Visste väl bara att residensstaden Gefle med slottet låg norr om hans hemort Upsala. Inget mer om det X-län dit han förpassats.

EN enda gång blev en artikel ur min hand stoppad i GD. En satir om just hur Bill inte visste något om det län han skulle företräda. Ansvarige utgivaren, Lundqvist, ett riktigt pucko, agerade ordningsman. 

I samspel med kulturredaktör Ekenberg, jag kom att medverka i runt tjugo år på den kultursida han systematiskt urvattnat, inte sämre han. Föreslog ändringar som dödade satiren. Skit på dig! Klart jag vägrade.

Jag röstar inte. Och definitivt inte i något EU-val. Jag är för Swexit. Men roar, nåja, mig med att försöka komma på en enda fråga som blekfisen Fritzon driver. 

Förmår inte. Men jag vet att hon har 91 000 riksdaler skattefritt i månaden för att nöta bänk i Bryssel. Lägg till 4 000 kronor per "arbetsdag" och 56-57 000 i "allmänna omkostnader" som hon inte närmare redovisar för oss skattebetalare. 

Säkert bostadsbidrag också.

 Jag kommer ofta att tänka på Jan Myrdals Myglaren. Och på Ronnie Eriksson, om en avdankad socialdemokrat: "Varför skäller alla på Sundström? Han har ju inte gjort nåt!"  

Verklighet slår satir. Men skrattet fastnar i halsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar