fredag 24 maj 2019

Var inte ett grässtrå!















Broder Hasse hör av sig efter att under stigande förtjusning lyssnat till Joe Hill-sånger. Medryckande, klämmiga melodier som Frälsningsarmén glatt brukar tuta i med. Jag minns den härliga musiken från Sandviken de högtidsstunder när jag slog följe med mormor och mamma till Armén.

Till de fartiga melodierna njuter Hasse av Joe Hills giftiga texter. You´ll get pie in the sky when you die. På nytt högaktuell i fattigpensionärernas och de hemlösas Löfvenland. 

Hasse kände inte till att Joel Hägglund, som avrättades i en politisk rättegång i USA, föddes i Gefle. Knallar man omkring i Gamla Gefle, där det numera bara häckar kulturmänniskor och direktörer inom det offentliga, finner man Joe Hill-gården.

Jag minns en meningslös debatt där med en Jäderlundepigon till poet, född i Sandviken, som i sin enfald och okunnighet beskyllde mig för att vara nyliberal. Något maternalistiskt överlägset i stämman, när hon vurmade för sjukvårdsbiträden, hennes "systrar". Fy satan för dylika nedlåtenhetsfeminister. 

Broder Hasse: - Ännu en våg som gjorde skillnad.

Joe Hill, född i vågens tecken. Hasse är astrolog och har "givit" mig detta teckens utmärkande egenskaper som gjort att jag stolt sträcker på mig. Skriftställaren, född i oktober, än nämligen våg. I detta illustra sällskap återfinns bland annat Zlatan. För att bara nämna en sprakfåle bland många. Sök inte dussinlirarna bland vågarna!

Något att ta till sig: göra skillnad. Jag läste en gång en sufist, namnet fallit bort: 
- Gör skillnad under din jordavandring. Lämna fotspår. Var inte ett bland många grässtrån som vajar i vinden. 

Nå, jag har gjort mina tappra försök. På de tuktade gräsmattor de kallar arbetsplatser. Med det onödiga ogräs som sprider sig under namnet chäfer. Tips på effektivt borttagningsmedel, någon?

Vad var det den utomordentlige stilisten Hjalmar Söderberg, måste fråga Hasse om hans stjärntecken, skrev: Först vill man bli älskad. Därefter hatad. Men aldrig likgiltigt bemött. Ungefär så. 

Och det kan man bli såväl i fängelser som i dåliga, privata förhållanden. Behandlas du med likgiltighet, känner du dig osynlig och osedd, då dör du långsamt. 

Så, frukta inte hatet. Gör skillnad, var inte ett grässtrå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar