onsdag 27 november 2019

Julbord men inget Jimi Hendrix-rum











Julbord i fritidsparadiset, det natursköna Högbo, utanför Sandviken. Knappast en patriotisk överdrift påstå att det är Sveriges i särklass bästa. Inget jag kompromisslöst kräver skall finnas på ett klassiskt svenskt julbord saknas. Plus att där dukats fram nymodigheter.

Och så det fantastiska efterrättsbordet! Dra mig långsamt på en skottkärra! Jag säger då, det. Oslagbart. Min stronga ambition att sockerransonera får sig en knäck (!).


Men dyrt är kalaset i Nya Herrgården. Nå, bara en gång om året fram med kreditkortet för avnjutandet av detta. Lägg till själva upplevelsen. Det handlar inte enkom om vad som finns på faten. Liksom krävan, kräver fantasin sitt.

Högbo ÄR en upplevelse!

I samma Högbo lirade Jimi Hendrix en gång. På en liten utomhusscen. Opretentiöst.  Mannen som framträdde i Woodstock och på andra legendariska ställen. Scenen, som borde inmutats som kulturhistoriskt arv, en helig plats, stod kvar länge.

Jag kastade ett oroligt getöga bort mot den vid varje Högbobesök. Men nu är den riven. Inte en ynka planka bevarad. Sista gitarrslingan glidit bort över sjön där som barn jag plaskade omkring i vattenbrynet. Varnad av min mor för ormar i vattnet.

Jag föreslog Ola Berggren, som nyligen sorgligt nog gick bort, när han var högsta höns på konferenshotellet i Högbo att inrätta ett Jimi Hendrix-rum. I Gränna finns i ett hotell ett Greta Garbo-rum. 

Jag har varit och känt på dörrhandtaget. Dörren låst. 

- Men han bodde ju aldrig här. 

- Har du inte hört talas om upplevelseekonomi och storytelling? 

Hela Högbo ett levande exempel på detta.

Sant eller falskt. Spelar roll. Bara det är en bra story. Fantasieggande. Sedan upp till hotellgästen att spinna vidare. Som kreativ medproducent, inte passiv konsument. (https://www.youtube.com/watch?v=kyKzyli_zEA)

I Högbo klämde pappa och jag lagg en kväll. När ett spår utrustats med elljus. Stort för pappa, aktiv inom Skid- och friluftsfrämjandet. Jag undrar hur han skulle reagerat vid anblicken av med el anlagda spår. Konstsnö - mitt i snöfattig december.

- Men, har du sett på fanken, Lars Gösta! 

Troliga kommentaren.

Bild på Hendrix: Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar