fredag 9 juli 2021

Sätta livet på spel eller flyta med?










"Man kan inte byta hästar mitt i strömmen. Men om de gamla redan har drunknat?" Jag citerar fritt ur ett skröpligt minne trubaduren Wolf Biermann. En gång bosatt, inte långt från Brechts lägenhet, i den östra delen av den stad där jag just nu befinner mig. 

Sedermera utelåst från DDR av de stalinistiska "realsocialisterna". Märkligt nog var han nära vän med Margot Honecker. Det förhindrade inte utelåsningen. 

Det finns de som är beredda att sätta sitt liv på spel. Och de som bara simmar eller flyter med. De senare betydligt fler än de förra. Så har det varit genom hela den mänskliga historien. Lydnad och anpasslighet har tjänat som våra ledstjärnor.

I det nazistiska tusenårsriket, som inte blev äldre än tolv år, var så gott som alla medflytare. Inte beredda att sätta något liv på spel. Lättare blunda eller titta bort. Ange människor för Gestapo. Dödandet av judar mötte inget motstånd. 

Samma motståndslöshet i DDR. Därför har heller inte dissidenterna, bland dem Biermann, blivit några hjältar, vunnit något erkännande. Varför hylla dessa utstickare när man själv teg? Ett dåligt samvete riskerar spira. 

I dagens Berlin bär alla mask. Jag tar inte ställning till om masken skyddar mot smitta eller inte. Konstaterar bara att alla preussiskt lydigt bär mask, inordnar sig i ledet. Och exakt den typ av mask som myndigheterna påbjuder.

Är ämnet Ulrika Meinhof, vars grav (på bilden) jag denna regniga dag besökt, är det alltid någon som upprört undrar varför jag intresserar mig för en "terrorist". Jag lägger inget politiskt, moraliskt eller juridiskt perspektiv på Meinhof och hennes öde. 

Utan ett existentiellt. Hon satte sitt liv på spel. Om hon mördades eller begick självmord i det specialbyggda Stammheimfängelset i Stuttgart - om detta tvistas det än idag. 

Sverige i samtiden. Det skall "kompromissas", "hittas lösningar, "alla måste vara samarbetsvilliga" och "pragmatiska". Värst den maktberusade gamla fackbas som endast företräder sitt egenintresse. 

Det väljarföraktande spel som pågår fyller mig med leda. Alla skall således simma åt samma håll.

Var är folket? Är de på väg byta hästar mitt i strömmen? Tveksamt. Och det ovärdiga spelet pågår medan dödskjutningar och gängkriminalitet bara fortsätter. 

Arma land!

2 kommentarer:

  1. S villiga kompromisser högerut påminner om någon som menar att han måste göra det han inte vill, för annars kommer någon annan att göra det. Likt ett filosofiskt svart hål.

    SvaraRadera
  2. "... filosofiskt svart hål." Lysande.

    SvaraRadera