fredag 30 juli 2021

En ung polismans begravning











Idag begravs en ung polisman i Göteborg. En det demokratiska samhällets uniformerade beskyddare, sköts ihjäl mitt under tjänstgöring i Biskopsgården. Polismannen föräras en hedersbegravning. Det är mig obekant om något statsråd närvarar. 

Däremot vet jag att statsministern häromveckan hedrade offren i Utøya med sin närvaro vid en minnesceremoni.

Vad kunde, om något, ha förhindrat den tragiska händelsen i Biskopsgården? Fler poliser? Eller är mordet ett symtom på något som går utöver det rent polisiära och måste diskuteras som sådant? 

Utan att vi förlorar den starka medkänslan för den gravida änkan och polismannens anhöriga. Kanske snarare tvärtom.

Stefan Löfven besökte i oktober 2020 Tjärna Ängar i Borlänge. Inbjuden på förekommen anledning. Officiellt bor där 3 500 människor, merparten från Somalia. Men vattenförbrukning och andra kommunala uppgifter tyder på det dubbla antalet, 7 000.

Tjärna Ängar är sedan länge ett så kallat riskområde plågat av mycket stora problem. Kriminalitet. Klaner. Droger. Otrygghet. Utländska studenter vid Högskolan Dalarna placeras för att bo där under sin studietid.  

Men vill flytta därifrån så fort som möjligt. Det framfördes också direkt till statsministern när han gästade verkligheten. Vissa önskar till och med avbryta studierna och åka hem. Knappast kommer de, väl återbördade, att förmedla en positiv bild av vårt land. 

De mötte ett Sverige de inte förväntat sig, avslöjar de besviket. 

Någon positiv bild av vårt land lär inte heller de hundratals danska bilister som utsatts för stenkastning i södra Skåne sprida. En  av dem skadades så svårt när en sten krossade framrutan att han förlorade synen på ena ögat. 

Löfven är väl medveten om situationen i Tjärna Ängar, liksom stenkastningen. Danmarks statsminister Mette Frederiksen, för övrigt en partikamrat, har också tagit upp det med honom. En allvarlig markering vänskapligt sinnade länder emellan.

Inför kamerorna i Borlänge nedtonar Löfven läget i den beryktade stadsdelen, menar att man inte får glömma att det även finns de som trivs i Tjärna Ängar, stolta över att bo där. 

Men hur få bukt med de allvarliga problemen - i Borlänge och även annorstädes? Vi har ökat antalet poliser, svarar Löfven. Och fler brottslingar är frihetsberövade.

Det är som om Löfven svarar på en annan fråga. Genomgående omvandlas politiska frågor till polisära. Det är hans och regeringens taktik. Migrationspolitik. Integrationspolitik. Inrikespolitik.  Lämna det till polisen. Därmed slipper Löfven att ta ansvar. 

Statsledningen drar sig i praktiken undan sitt uppdrag - och svåra beslut.

Jag fruktar att vi i gemen demoraliseras av en sådan taktik som inte ger något synligt resultat. Våldet och kriminaliteten fortsätter, har blivit ett normalt vardagsinslag. 

Vi som direkt eller indirekt drabbas blir förtvivlade, uppgivna. Vi ser ingen utväg. Inga alternativ. Inget gemensamt agerande. Rädda sig den som rädda sig kan. Men hur?

S driver inte längre någon egen politik. De siktar på att behålla regeringsmakten 2022 genom att skrämma väljarna för SD. (Som i aktuella opinionsmätningar är nästan lika stora som S.) Det är det enda de har kvar att komma med. 

De heliga korna är ju slaktade. Med hjälp av centerpartiet och de gröna. Delvis av dörrmattan till vänster.

Idag begravs en svensk polis som mördades på öppen gata under tjänstgöring i ett av de parallellsamhällen som Löfven inte förmår avväpna. Den svenska flaggan på halv stång. Det framstår i mina ögon som djupt symboliskt. 

Bild: svenskakyrkan.se


1 kommentar:

  1. Vissa tror inte att S & övrig fd vänster vill förstå att verklig brottsbekämpning börjar inte om någon mördat med machete utan då någon slängt en fimp på gatan eller eldat i en papperskorg.

    SvaraRadera