söndag 1 augusti 2021

Knega på, Svensson!








Inte långt från där jag bor: Välfärd Gävle på en skylt. Och på ett enkelt, det ser inte särskilt "proffsigt" ut om man säger så, plakat utanför huset där Välfärd Gävle är inhyst: Bidragsförsörjning. Underförstått, antar jag: Välkommen in!

Jag får Orwell-vibbar. Nyspråk. Förr hette det Socialförvaltningen eller Socialbyrån. Och socialbidrag. Kanske för avslöjande och rakt på? Eller varför döpa om?

Bidragsförsörjning låter tillkrånglat och konstigt i mina öron. Ska väl utläsas som bidrag som försörjning. Du som erhåller detta bidrag befrias därigenom från arbetsplikt, kravet på att du skall försörja dig själv. 

Och när du blir gammal utfaller garantipension, utan att du arbetat. Låter det inte bra? Välkommen in!

Det fina i kråksången är att du behöver inte genom ett tidigare lönearbete under många år ha betalat in pengar till de system som bygger på att (hårt) beskattat arbete finansierar dem. Inga pengar regnar som bekant som manna från himlen. De måste tas från någon. 

Tanken var aldrig att de allmänna systemen skulle fungera som Minuten dit man går och plockar ut pengar. Den styrande arbetslinjens princip löd: Gör din plikt - kräv din rätt. Fråga Löfven, så får du höra. 

Men vad händer nu - och har pågått ett bra tag? Utlandsfödda människor kan komma till Sverige och leva gott på system de inte varit med och byggt upp. 

Klart det lockar människor att på besvärliga, ofta direkt livsfarliga vägar ta sig ända från Afrika genom hela Europa upp till det lilla landet i norr, det generösa landet med spenderbyxorna på. Den humanitära stormakten, som någon sade. 

Där urbefolkningen öppnat sina hjärtan - om nu den kalhuvade förre statsministern fått som han ville. Själv kvitterar han ut ett fett försörjningsbidrag från sin tid som yrkespolitiker. Han har sitt på det torra och mer därtill.

Infödda som knegat hela livet, många kvinnor, slutar som "fattigpensionärer". Jag avskyr ordet, att fenomenet normaliserats: den ekonomiskt usla tillvaron. Förnedring av den som gjort rätt för sig och inte legat det allmänna till last. 

En spark i baken som tack för allt slit och all uppoffring.

Och de som ännu inte nått pensionsåldern förväntas förlänga sitt yrkesverksamma liv tills de går på knäna. 

Så att de som aldrig arbetat och bidragit till det allmänna kan leva på "försörjningsbidrag". Tåligt folk, det ursprungssvenska... Korkat, om man så vill.

Samtidigt som jag skriver detta läser jag att Afghanistans ambassadör i Sverige, Abbas Noyan, uttryckligen slår fast att hans land inte vill ha tillbaka de afghaner, drygt 70 000, som tagit sig till Sverige. 

Så de lär bli kvar, trots ingångna avtal. Och måste försörjas. Med andra ord: Knega på, Svensson! Öppna din plånbok, förlåt jag menar ditt hjärta.

Bild: talarforum.se 

2 kommentarer:

  1. Arbetslinjen är väl ett styrinstrument, inte en garant för arbetslösa att kunna uppfylla påstådda plikter på ordinarie arbetsmarknad. Gissningvis är den arbetslinjen fortsatt mycket närvarande på socialkontoren (även om dessa bytt namn).

    SvaraRadera
  2. "Arbetslinjen" mer ideologi än någonting annat, om vi skärskådar statistik över antalet arbetslösa. Löfven lovade att vi genom honom skulle få EU:s lägsta arbetslöshet. Tja... Han lovade ta bort "pensionärsskatten" också... Och gängvåldet skall han "knäcka"... Det e-n-d-a han kan lova är väl att till varje pris försöka sitta kvar som statsminister. Kruxet är väl att han kan inte lova C och Mp att slakta några heliga S-kor, för han har inga kvar.

    SvaraRadera