onsdag 29 september 2021

En riktig svensk flanerar inte



















Jag citerar det ofta: En riktig tysk är ingen intellektuell!” Så skränades det i antiintellektualismens Nazityskland. En riktig tysk är en handlingsmänniska. Ingen kammarlärd blekfis, ingen stridsrädd fegis. 


Döda - eller dödas. Himmlers SS använde dödskallen som symbol.


Bort poeter och filosofer, tänkare och grubblare. In bödlar och mördare. Tusenårsriket vilade på blodiga grundstenar. Rasbiologi och judeförföljelse. Blev dock inte äldre än futtiga tolv år. 


Doktor, som Hitler alltid tilltalade honom, Goebbels, var ruinestetiker. Drömde om de ruiner som Tredje Riket skulle lämna efter sig. Uppförda byggnader att åldras med behag, röna beundran från framtidens människor,. Han fick tji. Det såg de allierades bombplan till. 


En riktig svensk är ingen flanör! Första paragraf i Handbok för plikttrogna (2021).


Skogsluffare med termos och ryggsäck går an. Älgjägare med bössan i hand. Motionärer, med eller utan stavar, har grönt ljus. Men flanör?! 


Ut och leka Hjalmar Söderberg, eller någon annan bortglömd kuf? Nä, nä. Man måste veta vart man ska. Ha ett bestämt mål som kan uppges vid kontroll av vardagens, schemaläggande ordningsmän. Det dagliga levandet får inte sakna avsikt och plan. 


”Men, är du ute och går mitt på blanka förmiddagen?!” Kan också låta så här: ”Är du ute och fingår?” I båda fallen avslöjas, tas på bar gärning, den tillfrågade. Utan inköpsväska, portfölj eller något annat som avväpnande signalerar viktigt - eller till nytta


Ute för att konsumera något fullkomligt onödigt går an, vilket onödigt skräp som helst. Men inte strosa, flanera, långsamt förflytta sig. Med öppet sinne, förväntan i blick.


Lasse Berg konkluderar i en av sina böcker, Skymningssång i Kalahari (2011), att av alla ismer gick konsumismen segrande ur konkurrensen. Ideologiernas död? Måhända, men aldrig konsumismens. 


Spankulera och driva omkring - bara så där? Ajabaja!


De invändande frågorna kommer bums från de förslavade, de som aldrig flanerar. Inte vet vad det är, en främmande fågel i deras föreställningsvärld. De nyfiket spionerande, redan ett ben i graven. 


En av mina grannar, alltid snacksalig och ivrig att få växla några ord om väder och vind, fattade aldrig att jag kunde arbeta hemifrån under min anställning. (Vilket jag gjorde så mycket jag kunde, för att inte ledas ihjäl i umgänget med oinspirerande kolleger.) 


Han upprepade alltid samma frågor när vi stötte ihop, och jag inte hann undan i trång trappuppgång eller på väg till garaget: ”Är du ledig i dag?” Eller: ”Har du semester?”


Till slut frestades jag att sluta vara så där artig som jag annars alltid är. Lyfter på kepsen för damer, håller upp dörrar, drar ut stolar. Istället morra ifrån: ”Jag är arbetslös sen ett år. Så jag slår dank och rullar tummarna. Kan inget annat göra.” 


Jag odlar flanerandets ädla konst. Kanske låter det pretentiöst, ”jolligt” som de säger i Sandviken. Men jag är inte bara ute och kallgår. 


En inspiratör, eftersom att flanera är att beträda upptäckandets väg, den underfundige kommissarie Maigret. Han är nästan en idol. Denna piprökande Maigret, som till synes planlöst driver omkring. 


Snubblar över ledtrådar och signifikanser, osystematiskt och impressionistiskt. 


Mycket viktigt. Akademiker har myntat begreppet ”ledtrådsparadigmet”, ligger mycket i det. Sökandet måste ske osystematiskt. Ingen regelbok eller karta som blockerar, begränsar blicken. 


Men Maigret har näsa för vad han skall finna, inget sökande på rent måfå. Han går på impuls och erfarenhet - träffar alltid rätt. Se upp bovar och banditer, mördare och andra!


Som flanör tar man sig dit näsan pekar. Eller inte, nära jag i nästa stund skrev. Man kan aldrig gå vilse. Något sådant som att ”gå vilse” existerar inte i flanörens värld. (Passar på att tipsa om en kul bok: Rebecca Solnits Gå vilse. En fälthandbok. Utgiven som pocket 2016.) 


Vidöppet sinne - avslappnad väntan utan att hetsa samma sinne. Det är då det händer, bara då det kan hända. När man ser och upptäcker saker man inte visste fanns, inte kunde veta på förhand - serendipityprincipen


Världen skall inte kartläggas. Världen skall uppfinnas på nytt. De oväntade intrycken vägleda, ingenting annat. 


Att flanera - ytterst en fråga om existentiellt mod. 


Bild: gryt.se


10 kommentarer:

  1. På socialdmokratiska betyder flanering: att befinna sig i ett ingenting.

    SvaraRadera
  2. S dammiga borgarlinje tycks fortsätta med ny förpackning. Vissa tänker på onödiga produkter som säljs med kvinnor i reklamen.

    SvaraRadera
  3. Det är behagligt att flanera, både i världen och i tanken! Men visst är jag ibland lite rädd att gå vilse, framför allt i tanken. Upptäcker dock allt som oftast att en inre kompass leder tankarna rätt, logiken finns där liksom den röda tråden. Däremot kan jag se när jag var vilse i yngre år, troligtvis en kombination av att att inte förstå kompassen och störande krafter som likt kraftledningar gjorde kompassen obrukbar. Numera vet jag att hålla mig långt borta från kraftfält som slår ut min kompass... /Pedro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har insett, och accepterat, att jag är mer associativ än stringent. Klart det kan bli lite väl mycket associationer ibland, tanken far iväg på egna vingar. Tankeflykt, andra säger "tankspriddhet".

      Radera
    2. Fast i din blogg fungerar ju det alldeles förträffligt. Fortsätt så och trevlig helg!/Pedro

      Radera
  4. Tack för ledtrådsparadigmet, oerhört spännande att flanera vidare i. Finns en viss koppling till uttrycket "djävulen bor i detaljerna"? Det var ett uttryck som fångade mig en gång i tiden och hjälpte mig att bli mer uppmärksam på detaljer, mer noggrann rent allmänt i mitt tänkade och i kritisk ganskning av allt det jag läser och hör. Ibland behöver vi starka ord som sätter fingret på något, för att vi ska förstå och upptäcka viktiga företeelser...

    Ytterligare ett starkt uttryck som jag ofta faller tillbaka på är "kill your darlings" Framför allt är det nyttigt att läsa sina egna texter med detta uttryck i bakhuvudet innan man trycker på skicka-knappen. Men det är också nyttigt att leta darlings när man läser andra.

    Konsumism är ju också oerhört intressant. Din kritik mot den svenska högskolevärlden tänker jag bottnar att vi inte längre har intrellektuella som flanerar, istället har individer som konsumerar kunskap, förbrukar den och slänger bort det man inte orkar med. Högskolekonsumism?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Högskolekonsumism"... Fyndigt och träffande uttryck! Om sanningen skall fram, så är jag glad att jag stämplat ut från den statliga högskolan, om än med låg pension. Det blev bara värre och värre, med NPM, värdegrunder, jämställdhetsintegrering, kränkningskulturer och hela köret.

      Radera
    2. Jag är glad för din skull Lasse, att du kommit bort från eländet. Å andra sidan är jag ledsen att Sveriges studenter inte längre får träffa sådana som dig, istället blir dom fostrade in i ett system där publiceringar i "vetenskapliga"tidskrifter och rankingsystem avgör allt. Kanske tur att ingen riktigt vet hur forskningen styrs idag, hade vi forskat på det och redovisat resultaten undrar jag om någon hade trott på något alls längre...

      Radera
    3. Värmande ord, bäste Pedro! Jag blir glad. Tack.

      Radera