onsdag 12 oktober 2022

Det som duger åt katten, duger åt dig!









Dags för Skriftställaren att göra avbön, dra av sig kepsen och ödmjukt be de snälla medmänniskorna i X-län vördsamt om ursäkt! Något han försummat under de polemiska årens lopp. 

Har han månne lidit av storhetsvansinne, hybris? Varit "stor på sig" som man sa i Sandviken? Ansett sig vara förmer? Kanske de dammiga bokåren i det verklighetsfrämmande elfenbenstornet Upsala gjorde en dryg figur av den enkla brukspojken?

Han har nämligen i de mest skiftande sammanhang använt begreppet "inlärd hjälplöshet" i tron att han med detta fångar folksjälen i järnbärarland. Hävdat att människorna i hans hemtrakter stukats. Lärt sig tiga och blint lyda order. Aldrig ifrågasätta någonting. 

Intet förmå de på egen hand, bestämmer vad som skall och måste ske gör alltid någon överordnad. Hjälplöshet och inget annat. Förslavande. 

Men nu, i dessa elkrisens snart kylslagna Harmageddondagar, fattar jag att det är ju precis tvärtom. Hjälplösa? Pyttsan! Snarare fulla av uppslag om hur hantera onådens tider och överleva. Klär på barnen när de fryser, köper plagg billigt på second hand. Tipsar varandra. Se bara ovan. (Arbetarbladet 221011)

En Coop-anställd jag växlade några ord med häromdagen: "Hemma hos oss mörkt för jämnan." Familjen har inte råd att ha lamporna tända. "Men om barnen snubblar och slår sig?" "Vi är rikligt försedda med plåster som vi, gudskelov, hann köpa FÖRE inflationen.

På parkeringarna i vårt bostadsområde trängs dygnet runt bilar som ingen använder. Inte med dagens bensin- och dieselpriser. De få elbilarna står också. Hur ägarna tar sig till jobbet? Behövs inte, hemarbete är vad som gäller i digitaliseringens era. 

Inloggning och utloggning, ständig övervakning från osynlig chäf. Påfrestande? "Äh, man finner sig ganska snart."

Kvarterspizzerian kämpar tappert på med från och till avstängda, svalnade ugnar.

"Jag tänkte köpa tvättmaskin, men det avstår jag ifrån." Klok kvinna i SVT:s Lokala Nyheter Gävleborg, nöjt leende. Just ordet "avstår" nyckelordet. Handen på hjärtat: Vad kan DU avstå ifrån? 

Snart en kampanj nära dig: "Fråga inte vad politikerna kan göra för dig, fråga vad du kan göra för dig själv!" 

Jag väntar bara på att en "influencer", varför inte trådsmala Bianca, skall dyka upp och göra reklam för Whiskas och annat överkomligt ätbart. När prisökningarna på livsmedel hänger av barnfamiljer, "fattigpensionärer" och "socioekonomiskt utsatta grupper" som V säger. 

"Duger det åt katten, duger det åt dig!" Med hund vankas det torrfoder. Har du inget husdjur? Går bra ändå. Tugga och svälj. Drick vatten. 

Tillbaka till ursäkten. Människorna i mitt hemlän löser det här med el och inflation och räntor med bravur. Det kunde de ju inte göra om de var så hjälplösa "bruksandar" som jag, förödmjukande dem, påstått. Skäms, Skriftställaren. Och du, på med yllekofta och raggsockor!




2 kommentarer:

  1. Resultatet av 8 års röd regering. Det som kallades Trygga samhällsbygget av socialdemokrater. Så är det tydligen i den färdigsnickrade visionen. Märkligt med alla SD-röster..

    SvaraRadera
  2. På bruksort efter bruksort tappar S mark gentemot SD. Även i det som kallats "röda" Gävleborg.

    SvaraRadera