lördag 29 oktober 2022

Med Zappa i krig mot apatin!























"Vi [Mothers of Invention] för ett lågintensivt krig mot apatin." (Frank Zappa)

"Jag tar en dag i taget" svarar grannfrun bakom sin rullator när jag frågar hur hon har det. Hon fyller 88 i december. Pigg i knoppen, ungdomlig och rolig att prata med, jag stannar gärna till och växlar några ord om liv och samhälle med henne. Änkan som svårt saknar sin äkta hälft. 

"En dag i taget." Vardagen en evighetskvarn, en perpeteuum mobile som mal och mal. Dag efter dag försvinner ut i ett färglöst intet. Jag märker att jag, inte så sällan, måste kika efter i mobilens kalender vilken dag det är i veckan. 

Nå, spelar det någon roll om det står "måndag" eller "torsdag", förutom att ärtsoppa må intagas på den senare? Morfar som stämplade in när han var 13: "Först läser jag dödsannonserna i Arbetarbladet, för att se om jag står med och inte behöver gå ner i Verket."

Jag är fri, befriad från själsdödande organisationsliv, kallpratande kolleger, papperstigrar till chäfer, totalt onödiga för verksamhetens bedrivande. Eller tvärtom, beroende på vilken verksamhet vi talar om. I högskolans fall den intellektuellt raserade, "värdegrundade". 

Jag har, skam till sägandes, inte lyssnar mycket på Mothers of Invention. Men nog är Zappa, jag har förstått att han geniförklarats, något viktigt på spåret. Troligen avger han en programförklaring. Citatet inledningsvis från en musikdokumentär gjord 1968. (1)

Under ett framträdande öppnade Zappa plötsligt för ett gäng stenhårda, amerikanska marinsoldater som uniformerade i samlad  tropp äntrade scenen tillsammans med Mödrarna. Kontrasten gränslös. Rena happeningen. Helt oförutsägbart grepp från Zappa. Snilleblixt.

De snaggade, sammanbitna marinsoldaterna, tränade för att döda. Och så föga nyklippta Mothers of Invention - till försvar för peace and love. Publikens reaktion redovisades inte i dokumentären. Kanske satt den mållös, chockad, tagen på sängen.

Om man bara en sekund kan få en enda människa att tänka i en annorlunda riktning, är också Zappa inne på i samma dokumentär, då har man lyckats som konstnär. Störa den apati som verkar i en människa, likt cancer som metastaserar och bryter ner livsmodet.

Kontraster är nödvändiga, överrumplingar, käftsmällar, provokationer, plötsligheter. (2) Vardagens väloljade maskiner är apatiframkallande. Våra enda, korta liv hotas varje ögonblick av apati. Därför war against apathy. Häng på Zappa och Mödrarna!

Bild: gaffa.se

1. All My Loving på Netflix. Dåtidens alla storheter med: Beatles, The Who, Manfred Mann, Burden, Hendrix.
2. Samma idé vägledde Joseph Beuys, mer om honom i min bok Varje människa en konstnär (1998, 2001, 2015, 2021).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar