söndag 17 mars 2019

Feberns förbjudna tankar










Många år sedan. Läget i världen och på hemmaplan bara blivit värre och värre. Osäkrare och farligare. Dystert att behöva konstatera det. Lätt hamna i undergångstankar.  

Jag glömmer aldrig när jag träffade den mytomspunne Markus Wolf, träffande kallad "Mannen utan ansikte" eftersom han länge lyckades hålla sig inkognito fram till att han i smyg fotograferades under ett Sverigebesök, i Berlin. Chef för HVA, Stasis utlandsavdelning. Med rykte om sig att vara mycket effektiv. 

Wolf avslöjade för mig att Mossad ringt honom tidigt om morgonen för en säkerhetskonsultation. 11 september hade nyligen inträffat i USA. Israel behövde konsultera en expert om hur agera. Om än med egna, inhemska erfarenheter av terrordåd.

Varför kontaktar inte, om man inte redan gjort det, SÄPO Mossad? För tips och vägledning om hur man krossar det inhemska våldet, den växande kriminaliteten och förebygger terrordåd icke minst i spåren av att IS-terrorister kommer tillbaka. Akuta samhällsproblem som myndigheterna förefaller stå helt hjälplösa inför. Bortom fager, eller stapplande om man så vill, retorik. 

För det är klart att det går. Det går att slå tillbaka, ta tillbaka förlorad samhällsmark. Men det krävs okonventionella, säkert förmodligen stötande, medel. Striden mot samhällets undergrävare måste tas med gråzonens och överträdandets verktyg. 

Samhällsförstörarna, har vi genom bitter erfarenhet tvingats lära oss, besegrar man inte med silkesvantarna på. Eller med snällhet och kloka argument.  

Nyckelorden är identifiering, infiltrering och inkapacitering. Därmed flyttas rädslan, det var fruktansvärt att höra en av de i Sverige bosatta yazidierna i Opinion live i SVT häromkvällen berätta om sin stora skräck för de återvändande mördarna som slaktat många av hans släkt och vänner, från vanliga människor till förövarna. De senares skyddade liv upphör att vara det. De blir fredlösa. Samhällets fördömda. I och med att kriget mot dem tas. 

På köpet får vi informella informatörer som ökar effektiviteten i insatserna. Alla är fegt ju måna om sitt eget skinn. Beredda att ange och peka ut - om man har kniven på strupen. 

Inrättandet av folkdomstolar, vilande på det folkliga rättsmedvetandet och inte tandlös Morgan Johansson-lagstiftning, möjliggör det som den borgerliga rättsstaten inte förmår. Och som den gång på gång klart och tydligt visar alla oss som med skattemedel håller den under armarna. Och förtvivlas över mildheten i sanktionerna. Förstår den inte. Slapphäntheten. Övergivandet av offren. 

De samhällsfiender som hänsynslöst och cyniskt omänskligt rånar gamla, överfallsrånar på gatorna, begår våldtäkter och misshandlar får sitt rättmätiga straff. Rättvisa skipas, samhällsmoralen stärks. 

Inget av detta kommer att ske. Därmed återstår bara: rädda sig den som kan. Gated communties och i värsta fall emigration. Som i Sydafrika och andra länder. Vad med dem som inte har råd? They are doomed. Från politiker och poliser finns inget att hämta.

Nota bene. Hög feber ursäktar Skriftställarens ocensurerade tankar. I vanliga fall hyser han stor tilltro till politiker och rättsväsende. Det låter flott skriva så.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar