söndag 24 mars 2019

"Glömde" #metoo sadisten?










Lasse Kronér placerades i karantän med förbud att visa sig i rutan efter beskyllningar om sextrakasserier. Förundersökningen lades ned. Men det räckte med beskyllningar och rykten för att han skulle plockas bort ur tablån. Han har tydligen från och till mått uselt, inte visat sig ute på gatorna i Göteborg. Man förstår honom. 

Cissi Wallin anklagade Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Han friades. Men det räckte inte. Han fortsatte att beskyllas. Utanför hans bostad på Söder klistrades anslag upp där han hängdes ut som våldtäktsman. För hans familj och barn att se. 

Något mer skrivande i Aftonbladet, eller någon annan publikation, blir det inte för Virtanen. Han dömd till att vara och förbli persona non grata. Virtanen kommer med en bok om händelseförloppet som ges ut av ett norskt förlag. Inget svenskt ville. 

Benny Fredriksson, chef på Stadsteatern i Stockholm, tog sitt liv efter att ha blivit uthängd. Kulturchefen Åsa Linderborg på Aftonbladet ingick i drevet mot honom. Tidningen fälld av Pressens Opinionsnämnd för grova överträdelser på alla punkter. Det ger honom dock inte livet tillbaka. 

Mobb och lynchjustis. Inslag i #metoo-rörelsen. En gång utpekad kan du aldrig frikännas. När du väl hamnat i skottgluggen blir du kvar där. 

En rörelse som #metoo i detta land med de människor som bor här, ja - vad kan det bli. Som låter känslor gå före tänkandet. Fega flockvarelser. Som gjort för klappjakt. 

Sedan finns det de män som trots illgärningar anonymiseras och därmed skyddas. Även om djungeltelegrafen går. 

Jag läser en intervju med Dramaten-skådespelerskan Marie Göranzon från 2017 där hon yttrar sig om kollegan Örjan Ramberg, han som sadistiskt misshandlade Josefin Nilsson vilket lade henne i en för tidig grav i havet utanför Gotland: Jag tycker inte att han är värre än någon annan.

Nähä. Så alla manliga skådespelare är sådana? Eller alla vi män? Gäller det även Malmsjö som Göranzon lever tillsammans med? Ett minst sagt famöst uttalande. 

Och så berättar hon om hur hon lirkat och gullat med Ramberg när han varit på dåligt humör som han tydligen ofta är. Varför i helvete, undrar man. Modern som lirkar och gullar med den elake sonen? Varför? Jag trodde i min enfald att Göranzon var klokare än så. 

Rambergs namn förekom inte under #metoo vad jag minns. När Dramaten-skådespelerskorna demonstrerade. Skyddade de kvinnliga kollegerna honom, var de rädda för sadisten, eller vad då? 

I går kväll, efter att SVT-dokumentären sänts om Josefin NIlsson, arrangerades en ljusmanifestation till hennes minne. En föreställning på Dramaten med Ramberg ställdes samma kväll in. På grund av sjukdom. Ja, sjuk förefaller han ju vara. Detta monster.

Han borde aldrig mer få ställa sig på Dramatens, eller för den delen någon annan scen. Agera Marie Göranzon och kompani! Sluta vara sadistens överbeskyddande morsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar