lördag 29 augusti 2020

Himmlers uppskattade hjälpare










Felix Kersten, av tysk-baltiskt ursprung och som efter andra världskriget slog sig ner i Sverige (ligger begravd på Länna kyrkogård i Strängnäs kommun), var Heinrich Himmlers personlige och mycket uppskattade massör. 

Himmler plågades nämligen av envisa, svårartade magbesvär (frestande föreställa sig att det var en psykosomatisk åkomma med tanke på hans dödsbringande gärningar), och anlitade återkommande Kersten som snabbt kunde mildra symtomen. 

Därmed blev han oumbärlig för SS-överhuvudet. 

Kersten följde med på resor, det finns fotografier (se ovan) där den förre förekommer tillsammans med patienten. Han inkallades ofta akut när Himmlers mage ställde till det för honom och omedelbar undsättning behövdes.

Genom det beroende av honom som massagen framkallade kunde Kersten förmå Himmler att släppa koncentrationslägerfångar fria. Kersten medtog namnlistor till massagen som Himmler pliktskyldigt ögnade igenom, sedan godkände och undertecknade. 

Hur många Kersten räddade undan förintelse förblir oklart. Siffrorna sticker ibland iväg till åtskilliga tusen. Han mottog hursomhelst flera hedersutmärkelser efter kriget som tack för sin insats. 

Frustrerades samtidigt över att han, viket borde ha skett i rättvisans namn, inte tackades för sina insatser i samband med de vita bussarna. Äran tillföll uteslutande Folke Bernadotte. 

Kersten, som sedan många år är borta efter att plötsligt ha avlidit i en hjärtattack (han var efter vad jag kan förstå på väg för att mottaga ännu en utmärkelse när attacken kom) har beskyllts för att ha manipulera sin biografi, med syftet att framställa sig själv i en ljusare dager. 

Men i så fall inte, efter vad jag kan förstå, för att två sina händer, svära sig fri från skuld efter det kroppsligt nära samröret med den som Hitler ända fram till slutet och innan han informerades om att Himmler förhandlade med fienden ömt tilltalade "mein lieber Heinrich".

Vad vi nog säkert vet, det finns i alla fall inget som direkt tyder på det, är att Kersten inte var någon övertygad nazist. Kanske blott tillfälligheternas eller ödets nyckfulla spel att han kom att tjäna just Himmler av alla. 

Och plötsligt såg sin chans att utnyttja sin unika position till att ingripa.

Jag har skrivit om honom tidigare. (https://lekstrand.blogspot.com/2017/03/mannen-som-masserade-himmler.html) Genast inflöt skarpa reaktioner från initierade läsare om att Kersten blott var en lögnare och bedragare, fabricerade sin levnadshistoria. Inte förtjänar någon uppmärksamhet. 

Nu har en ny bok om honom kommit på Vaktel Förlag. (https://vaktelforlag.se/produkt/det-omojliga-som-blev-mojligt-sanningen-om-felix-kersten-de-vita-bussarna-warszawasvenskarna-och-de-svenska-myndigheterna/) Kanske får vi äntligen veta sanningen, om det nu är möjligt, om denne Kersten.

Jag måste bara läsa boken och återkommer med mina kommentarer. Kerstens  livsöde fortsätter att fascinera. Vem var han egentligen

2 kommentarer:

  1. Kersten har vi ju som sagt haft uppe tidigare i din blogg. Jag ser fram mot din recension av Åströms bok. Som noterats har det ju funnits flera falsarier i omlopp så det vore ju tacknämligt om hon kommit över autentiska dokument.
    Kersten var f ö en av dom som aspirerade på positionen som livmedikus för Ledaren själv, d.v.s. Hitler. Främsta konkurrenterna var Hugo Morell och Karl Brandt. Morell var den som segrade i den lätt förbittrade konkurrensen och förblev Hitlers gunstling. Den förkättrade David Irving publicerade Morells sjukjournal på 80-talet. Mycket läsvärd eftersom det är sannolikt den samtida autentiska text som s a s kommer närmast Hitlers person.

    När du nämner Bernadotte tycker jag det förtjänar att påminnas om att hans insats är orättvist förpassad till periferin i historieskrivningen.

    SvaraRadera
  2. Mats, jag inväntar boken, läser och skriver. Så kan vi fortsätta dialogen om denna Kersten. Det ser jag fram emot!

    SvaraRadera